• 瀏覽: 6,377
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
wetland seasons bay 地價 18xx呎
御海灣 地價 37xx呎

點會係高地價,事實上係高樓價

引用:
原帖由 dance5 於 2021-10-26 04:36 PM 發表

上水尚宜,接近蝕本價
自作孽,猛推高樓價,地價自然被推高,但樓市掉頭向下,蝕本就咎由自取,抵啦!

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-10-26 04:57 PM 發表

但古洞新推兩三幅地都去到8000元/呎地價...
1997 信和投藍灣半島地,新高價,一樣奶野...  

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 05:16 PM 發表

大佬, 起樓唔洗建築材料, 唔洗工人呀?
一般工人講下都一個月兩三萬起跳架...咁你做生意, 都想有profit.....
profit 💋💋

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:28 PM 發表

硬好:人工升 建材價升 所以樓價要升
咁人工加到10萬1日,樓價實勁升啦!

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-26 10:41 PM 發表

一嘢就說穿咗樓主無腦亂吹
2003年會唔會係高地價!地價根本受制於樓價!

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-10-27 07:49 AM 發表

人工十萬一日,樓價升到十億啦。唔通仲會跌,返幾日工就買倒樓?
所以購買力同入息有非常密切關係!

引用:
原帖由 keho4 於 2021-10-27 08:24 AM 發表

會所電器用料超班,貴D係應該
食大x樂焗豬扒飯就夠飽,無必要去餐廳鋸扒

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-27 10:53 AM 發表

係 所以量度數據模型都係用入息計 當然香港太多炒家 又地產霸權 所以脫離咗購買力
買樓的人大部分會做按揭,入息限制借到的數目,直接影響樓價!

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-10-27 11:11 AM 發表

所以有錢無錢已經變成兩個世界既人,就好似大陸同美國最有錢嗰5%,過去一年財富係增加左幾十%。
但美囯好多無錢既要瞓街  

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-27 11:13 AM 發表

回歸樓房最基本用途係用黎住 當然用家庭入息計算 如果所有物品不受制約或者有較長嘅效用期 有資本個班就可以囤積定價
晉環似乎係囤積最好的個案!
今日公佈差估署最新的樓價指數,A類(約400平方尺以下)、B類單位(約400-7xx平方尺)跌
大衆住屋用途的單位樓價跌!樓價摸頂,尋常打工仔的購買力自然下跌!

引用:
原帖由 DEFEND 於 2021-10-27 01:20 PM 發表

你要住咋嘛已經夠啦!所以你去租樓囉!唔應該買樓啦!
你要食咋嘛已經夠啦!所以你去煮豬扒飯囉!唔應該買啦!

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-27 01:41 PM 發表

問題係當豬扒同米比一小撮人囤積 壟斷銷售 超出港人購買力時  本身好平凡嘅一碗飯已變成奢侈品
古代人就會起義 現代人會暴動
前幾年,大陸有非洲豬瘟,供應少,豬肉貴1倍
新界北、明日大魚,將房屋供應增加,樓價自然會有壓力!
2014、2019兩單,解決住房問題,總有開始的時候

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]