• 瀏覽: 6,384
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 10:28 AM 發表
wetland seasons bay 地價 18xx呎
御海灣 地價 37xx呎

點會係高地價,事實上係高樓價
大佬, 起樓唔洗建築材料, 唔洗工人呀?
一般工人講下都一個月兩三萬起跳架...咁你做生意, 都想有profit.....

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 05:24 PM 發表

profit 💋💋
政府d公營房屋真係租一間蝕一間, 賣一間蝕一間啦....變成政府的負擔.

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:28 PM 發表

硬好:人工升 建材價升 所以樓價要升
其實符合預期同常理喎...
唔通人工跌, 建材會跌, 樓價先升?

引用:
原帖由 虎榮 於 2021-10-26 05:34 PM 發表

宜家做生意零成本?必賺?
你有件貨, 睇你定幾多價囉, 你總唔會蝕放卦?

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:36 PM 發表

看似合理,但人工遠追不上樓價升幅
有部份人人工買唔到樓......
亦都有好多人買到樓....
買唔買到樓好多時同你點洗錢有關...唔係同你人工直接關係...
但係好多人標準, 得萬幾兩萬蚊人工, 買唔到樓正常架喎....
萬幾兩蚊人工, 咪同另一半一齊買囉....公一份, 婆一份............

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 05:38 PM 發表

咁人工加到10萬1日,樓價實勁升啦!
睇下D資金有無流入樓市.....

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:59 PM 發表

兩個人人工加埋3-4萬係最慘,無資格申請公屋,買私樓俾你上到車,供樓負擔重,成世做樓奴
又唔可以話係樓奴...睇你點睇生活, 人地都係想改善自己生活者....有自己既小天地者....
咁尼個世界一定一得一失架啦...你買樓, 你得到樓, 你付出既係金錢囉...
好似新加坡咁,好多人買到組屋, 你估佢無其他支出咩?...佢地既稅收都高過香港啦...

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 07:48 PM 發表

國際調查機構:港樓連續11年全球最難負擔‎  不吃不喝21年方能置業
https://www.hk01.com/article/590967?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

新加坡供樓負擔輕鬆

咁尼個世界有按揭架嘛......無按揭, 我都一樣買唔到....供樓又真係唔係輕鬆既...但還可以應負到....
我人工都係普通幾萬一個月...普通打工仔...

引用:
原帖由 lastfireworks 於 2021-10-26 11:50 PM 發表

真,殺頭生意有人做,蝕本生意冇人做。
如果蝕本都要起比淡淡買,個發展商唔係叫新鴻基新世界,而係叫樂善堂!
例如你開餐廳,會唔會蝕錢賣食物俾人?

引用:
原帖由 Rickyktlin 於 2021-10-27 08:52 AM 發表

係政治問題,以盈利為目標的商業機構是否有責任提供廉價私樓比一般收入嘅普通市民?定係政府要民退公進,取代發展商做(起海量居屋)
我以前都問過, 你開一間食肆, 見到有人無錢食野, 係咪有責任俾免費餐佢食?

引用:
原帖由 Rickyktlin 於 2021-10-27 08:52 AM 發表

係政治問題,以盈利為目標的商業機構是否有責任提供廉價私樓比一般收入嘅普通市民?定係政府要民退公進,取代發展商做(起海量居屋)
我以前都問過, 你開一間食肆, 見到有人無錢食野, 係咪有責任俾免費餐佢食?

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-10-27 01:52 PM 發表

做生意賺硬
咁咪唔賣囉。
或者賣完今次,無下次,唔會再入貨囉。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-10-27 01:57 PM 發表

有時賣唔出就係賣唔出.
做生意目標係為賺錢, 但唔掂個時, 都要諗點樣蝕少啲.
好簡單,咁咪賣完無下次囉。
甚至太賤價,唔賣好過賣啦。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-10-27 02:06 PM 發表

所以發展商蝕左一次錢, 以後就唔再起樓?
有咩出奇呀? 起完要蝕, 你去投地? 重去起樓?
做生意無話賺硬你啱呀, 但我咪唔做尼樣生意囉..做第二樣囉....

恒大都講未來會主力做車, 起少d樓.......都係個句, 如果某個行業咁多要求同限制,
就不如做第二行啦.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-10-27 02:30 PM 發表

你之前投地100億買返黎, 發覺起完蝕錢, 你下次仲會叫價叫100億? 唔識得叫低啲?
次次賺錢, 但一個樓盤蝕左, 就話唔玩, 轉行做其他? 蝕左一次, 就唔識諗開源節流, 成本控制?
咁你問係咪一定賺硬呀嘛。
其實如果做發展商咁多限制,要面咁多政治野,俾我真係轉行算啦。
恒大咪轉做車囉。

師兄, 我真心同你講啦, 睇淡無所謂, 但睇下好啦, 如果樓價真係跌, 你都無畏買啦, 如果幾十萬就話者,
你睇下, 而家買樓多大風險, 日日既風都唔同, 日日有新野玩, 聽日阿爺出手, 今日就政府出手, 明日就唔
知發生咩事, 買樓要煩咁多野,早知係咁我就躺平算啦. 你都唔好買啦, 一齊躺平算啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]