• 瀏覽: 6,770
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
個個地方都有好有壞,冇得選,唔鐘意可以移民,冇能力就努力搵錢吧啦

從港英政府開始,地價已經係稅的一部分

引用:
原帖由 Rickyktlin 於 2021-10-27 08:52 AM 發表

係政治問題,以盈利為目標的商業機構是否有責任提供廉價私樓比一般收入嘅普通市民?定係政府要民退公進,取代發展商做(起海量居屋)
我以前都問過, 你開一間食肆, 見到有人無錢食野, 係咪有責任俾免費餐佢食?

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-26 10:41 PM 發表

一嘢就說穿咗樓主無腦亂吹
2003年會唔會係高地價!地價根本受制於樓價!

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-10-27 07:49 AM 發表

人工十萬一日,樓價升到十億啦。唔通仲會跌,返幾日工就買倒樓?
所以購買力同入息有非常密切關係!

引用:
原帖由 keho4 於 2021-10-27 08:24 AM 發表

會所電器用料超班,貴D係應該
食大x樂焗豬扒飯就夠飽,無必要去餐廳鋸扒

引用:
原帖由 Rickyktlin 於 2021-10-27 08:52 AM 發表

係政治問題,以盈利為目標的商業機構是否有責任提供廉價私樓比一般收入嘅普通市民?定係政府要民退公進,取代發展商做(起海量居屋)
我以前都問過, 你開一間食肆, 見到有人無錢食野, 係咪有責任俾免費餐佢食?

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-27 10:11 AM 發表

係 所以量度數據模型都係用入息計 當然香港太多炒家 又地產霸權 所以脫離咗購買力

高地價............政府同地產商雙贏.............

政府賣地收入可觀...............

地產商之前平價買番黎嘅地, 屯積幾十年之後, 自動升值...............新界農地198X $48/呎收番黎.........升到$4800/呎 都唔會起樓住................

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2021-10-27 10:55 AM 發表
高地價............政府同地產商雙贏.............

政府賣地收入可觀...............

地產商之前平價買番黎嘅地, 屯積幾十年之後, 自動升值...............新界農地198X $48/呎收番黎.........升到$4800/呎 都唔會起樓住................
咁小市民想上車無乜攞福利個班 又要交稅又要高樓價 輸double

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-27 10:53 AM 發表

係 所以量度數據模型都係用入息計 當然香港太多炒家 又地產霸權 所以脫離咗購買力
買樓的人大部分會做按揭,入息限制借到的數目,直接影響樓價!

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-27 10:11 AM 發表

所以有錢無錢已經變成兩個世界既人,就好似大陸同美國最有錢嗰5%,過去一年財富係增加左幾十%。

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-27 11:04 AM 發表

買樓的人大部分會做按揭,入息限制借到的數目,直接影響樓價!
回歸樓房最基本用途係用黎住 當然用家庭入息計算 如果所有物品不受制約或者有較長嘅效用期 有資本個班就可以囤積定價

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-10-27 11:11 AM 發表

所以有錢無錢已經變成兩個世界既人,就好似大陸同美國最有錢嗰5%,過去一年財富係增加左幾十%。
但美囯好多無錢既要瞓街  

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-27 11:13 AM 發表

回歸樓房最基本用途係用黎住 當然用家庭入息計算 如果所有物品不受制約或者有較長嘅效用期 有資本個班就可以囤積定價
晉環似乎係囤積最好的個案!
今日公佈差估署最新的樓價指數,A類(約400平方尺以下)、B類單位(約400-7xx平方尺)跌
大衆住屋用途的單位樓價跌!樓價摸頂,尋常打工仔的購買力自然下跌!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]