• 瀏覽: 6,769
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Sui 於 26-10-2021 10:23 發表
大家成日覺得香港地價高, 要跟大陸打壓樓價, 跟大陸房產稅, 其實香港好多收入係靠賣地, 大家先可以唔洗交咁多薪俸稅, 知唔知大陸人交幾多個人所得稅 ? 年收入
14.4 萬 20%
30 萬 25%
42 萬 30%
66 萬 35%
96 萬 45%
唔係好似香港標準稅率 16% , 仲要好多人其實每年交緊年收入既幾 % 稅, 大陸仲要每月扣左個稅同社保先將份人工入你戶口, 如果 ...
你睇下歐洲國家,就知道啲稅可以幾恐怖!🤣

引用:
原帖由 虎榮 於 2021-10-26 05:34 PM 發表

宜家做生意零成本?必賺?
你有件貨, 睇你定幾多價囉, 你總唔會蝕放卦?

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 05:38 PM 發表

咁人工加到10萬1日,樓價實勁升啦!
硬好:你搵唔到錢係你無本事,香港大把有錢人買得起樓

引用:
原帖由 Sui 於 2021-10-26 10:23 AM 發表
大家成日覺得香港地價高, 要跟大陸打壓樓價, 跟大陸房產稅, 其實香港好多收入係靠賣地, 大家先可以唔洗交咁多薪俸稅, 知唔知大陸人交幾多個人所得稅 ? 年收入
14.4 萬 20%
30 萬 25%
42 萬 30%
66 萬 35%
96 萬 45%
唔係好似香港標準稅率 16% , 仲要好多人其實每年交緊年收入既幾 % 稅, 大陸仲要每月扣左個稅同社保先將份人工入你戶口, 如果 ...
仲有一樣, 大陸同美國一樣係全球既收入都要交稅, 例如你在大陸退休生活但在香港有物業收租有股票收股息都要申報及交個人所得稅

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:36 PM 發表

看似合理,但人工遠追不上樓價升幅
有部份人人工買唔到樓......
亦都有好多人買到樓....
買唔買到樓好多時同你點洗錢有關...唔係同你人工直接關係...
但係好多人標準, 得萬幾兩萬蚊人工, 買唔到樓正常架喎....
萬幾兩蚊人工, 咪同另一半一齊買囉....公一份, 婆一份............

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 05:53 PM 發表

有部份人人工買唔到樓......
亦都有好多人買到樓....
買唔買到樓好多時同你點洗錢有關...唔係同你人工直接關係...
但係好多人標準, 得萬幾兩萬蚊人工, 買唔到樓正常架喎....
萬幾兩蚊人工, 咪同另一半一齊買囉....公一份, 婆一份............
兩個人人工加埋3-4萬係最慘,無資格申請公屋,買私樓俾你上到車,供樓負擔重,成世做樓奴

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 05:38 PM 發表

咁人工加到10萬1日,樓價實勁升啦!
睇下D資金有無流入樓市.....

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:59 PM 發表

兩個人人工加埋3-4萬係最慘,無資格申請公屋,買私樓俾你上到車,供樓負擔重,成世做樓奴
又唔可以話係樓奴...睇你點睇生活, 人地都係想改善自己生活者....有自己既小天地者....
咁尼個世界一定一得一失架啦...你買樓, 你得到樓, 你付出既係金錢囉...
好似新加坡咁,好多人買到組屋, 你估佢無其他支出咩?...佢地既稅收都高過香港啦...

引用:
原帖由 Sui 於 2021-10-26 10:23 AM 發表
14.4 萬 20%
30 萬 25%
42 萬 30%
66 萬 35%
96 萬 45%
其實你想表達什麼?

係,如果大量起公居屋,會加薪俸稅到30%,或者收消息稅

香港地大把人合法瞞稅,出現金糧,你要佢地交薪奉稅,首先諗乜方法令佢地報稅,否則稅收大減

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 06:06 PM 發表

又唔可以話係樓奴...睇你點睇生活, 人地都係想改善自己生活者....有自己既小天地者....
咁尼個世界一定一得一失架啦...你買樓, 你得到樓, 你付出既係金錢囉...
好似新加坡咁,好多人買到組屋, 你估佢無其他支出咩?...佢地既稅收都高過香港啦...
國際調查機構:港樓連續11年全球最難負擔‎  不吃不喝21年方能置業
https://www.hk01.com/article/590967?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

新加坡供樓負擔輕鬆

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 07:48 PM 發表

國際調查機構:港樓連續11年全球最難負擔‎  不吃不喝21年方能置業
https://www.hk01.com/article/590967?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

新加坡供樓負擔輕鬆

咁尼個世界有按揭架嘛......無按揭, 我都一樣買唔到....供樓又真係唔係輕鬆既...但還可以應負到....
我人工都係普通幾萬一個月...普通打工仔...

香港要收入容乜易,淨係個獨市賭場抽多d水都肥到豬頭咁啦。

14.4 萬等如香港五十萬果班。如果樓平幾百萬,計上黎佢地有so 政府高地價補貼salary tax , 佢地只佔少部份

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]