• 瀏覽: 136,326
  • 回覆: 1,411
  • 追帖: 175
第十八帖啦, 已經去到不止講股票投資, 而係寫自己一點一滴, 希望變得更好...
繼續慢慢儲貨, 中意係到吹水既, 就繼續吹, 吹到天芳地老.

10月25日, 月頭再加20000股939...黎緊岩就再加收息股,
上星期買入9988, 300股, 岩岩再買入6618, 400股, 呢兩隻睇環境, 短中線都得, 不蝕止, 現金繼續保留, ...

939~80,000股  700~200股  27~1,000股  270~4,000股  709~20,000股  9888~100股  9988~300股  6618~400股
(現約78萬股票 : 134萬現金)

再加小小歷史, 經力過2007年大升3萬2點後大跌至1萬點, 資產由20萬蝕到10萬,
我無灰心, 慢慢靠儲蓄買大籃籌去到13年時見返50萬呢個突破點,再去到

2017年3月結, 100萬, 7位呢個數字, 對一個打工仔一個月只係搵萬幾兩萬黎講可能好天文,但我做到,
2018年3月結, 130萬,
2019年3月結, 150萬, 呢個數字...真係有點出奇...無咩點做野資產不段變大,
2020年3月回到13x萬GG左....
2021年3月結, 204萬, 沖呀...
2021年今日24/10約212萬(現金加股票(連儲蓄))...
2022年3月???
(2018年開帖所定下的目標, 係2022年見200萬, 2027年後300萬...慢慢去經營, 慢慢去滾存, 慢慢去強大, 最後達到財務自由...努力努力...)

下面是帖一, 是2017年12月尾開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖二, 是2018年8月開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖十六, 是2020年11月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29526326
下面是帖十七, 是2021年2月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29730370&pid=531887918&page=1&extra=page=1#pid531887918

最後加返句, 所有投資決定請自行諗清楚, 責任請自負.....
大家喜歡就看看, 不喜歡可以不看, 不用多說...完~~~~~

由於疫情關係......
熱賣及精選
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-25 01:42 PM 發表

第十八帖啦, 
繼續慢慢儲貨, 中意係到吹水既, 就繼續吹, 吹到天芳地老.

10月25日, 月頭再加20000股939...黎緊岩就再加收息股, 
上星期買入9988, 300股, 岩岩再買入6618, 400股, 呢兩隻睇環境, 短中線都得, 不蝕止, 現金繼續保留, ...

939~80,000股  700~200股  27~1,000股  270~4,000股  709~2 ...
DK兄、您好!好詳細的記錄、亦好有自己投資的紀律、欣賞!

DK兄💪🏻

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2021-10-25 01:43 PM 發表

DK兄、您好!
老師好,....
頭位...
我還好, 呢段日子, 無咩上落,
穩中求勝...
儲錢就儲多左...所以數係有增小小...

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-25 01:42 PM 發表

第十八帖啦, 

939~80,000股  700~200股  27~1,000股  270~4,000股  709~2 ...
DK兄好, 支持, 新帖, 繼續努力!!!

「謹言慎行」
網路世代都要為自己的言論行為負責
你或許可以忘記,但你的對手不會
#閱讀人隨筆

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-25 01:46 PM 發表

老師好,....
頭位...
我還好, 呢段日子, 無咩上落,
穩中求勝...
儲錢就儲多左...所以數係有增小小...
我剛剛行緊去食飯、見到DK兄你開了新帖、立即回帖!很欣賞您投資上有紀律的操作、不從衆、討論區上表現的EQ又高!👍

剛剛都加左d939收息

我一向講自己, 買賣全部真
買賣既野, 最尾有寫, 請自己負責

師兄好有心機

師兄加油

引用:

第十八帖啦, 已經去到不止講股票投資, 而係寫自己一點一滴, 希望變得更好...

939~80,000股  700~2 ...
3380高息

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2021-10-25 01:57 PM 發表

我剛剛行緊去食飯、見到DK兄你開了新帖、立即回帖!很欣賞您投資上有紀律的操作、不從衆、討論區上表現的EQ又高!👍
祝老師, 走自己喜歡的路, 身體健康...

只因我都無係出面睇過幾其帖...咁樣就唔會比人影響
儲返939, 中長收息...呢段見科股穩返就買D...

我都好開心, 其實2022年3月個目標我一早達到...
所以唔心急, 衣加現金多過股就慢慢等機會...

引用:
原帖由 sure@win 於 2021-10-25 02:00 PM 發表

師兄好有心機
多謝, 我未死, 我一早都會繼續自吹, 買賣, 短中長線去開帖...
望之後OK啦

蝕我都照講既...唔係輸打羸要...

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-25 01:59 PM 發表

我一向講自己, 買賣全部真
買賣既野, 最尾有寫, 請自己負責
DK兄, 轉貼:今日分享FB, 大家明白你所言所行,

其他人可能斷章取意!! 謹言慎行,小心D也是一種保障自己~~~

引用:
原帖由 angux123123 於 2021-10-25 01:59 PM 發表

剛剛都加左d939收息
5.4邊真係OK價, 可先來一注, 放一邊坐...
我都係5.4x加左3萬股, 短期唔串底5.32都唔加住,
上落不多, 年尾仲係咁就再加, 等出年...

主題標籤 #投資
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]