• 瀏覽: 265,554
  • 回覆: 3,351
  • 追帖: 196
+267
引用:
原帖由 littleleaf0118 於 2021-10-26 12:15 AM 發表
新屋開張靚又靚!
股票投資又收息 !

齊齊分享齊齊賺!
開心路上互相伴!
DK兄努力又工作 !
不忘運動更健康!
添福添壽添財氣!
好句
好句
冇得頂呀
一個字,絕

財富個個.都想
但健康比一切重要。
運動要keep💪💪💪

support

有時真係好羨慕DK兄呢D長期咁跑步。但隻腳同膝頭哥又頂得順

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2021-10-25 10:13 PM 發表

25/10/2021
$27.85買入首注285
衰心急$28.2高追咗多1注285、摸頂
$14.18沽一半2628食舖雞胡、剩一半蝕坐
$27.65加多注285

下午收市前
$7.57買入首注177江蘇寧滬高速、1年高/低為$9.98/$7.47、股息率7.22%、三年來每年固定派息人民幣¥0.46、十分穩定、首注試盤、穿底斬、預咗輸1毫👇

是日我倉盈虧 +0.1% ...
老師2628我仲坐緊

大家早

引用:
原帖由 vbitxsx 於 2021-10-25 03:46 PM 發表
加入
之前出出入入炒股
到頭黎輸突仲要令人心情煩躁
痛定思痛
提醒自己 - 財不入急門

慢慢收集潛質股收息
確保有穩定現金流更好

現有以下持股
可否指教?

1. 2689 玖紙 (紙業加價, 物流暢旺, 現價估值唔高, 搏財色雙收, 1月派息後走) [目前3手, 會加至15-20手, 約20萬]
2. 941 中移動 (搏通訊股升, 就算 ...
好啦, 有時間回下...
1,玖紙, 無睇開真係唔識
2,941, 現會都有5,6厘, 我已經當佢係一隻公用股咁睇, 咁多年已經無左最黃金既時候爆炸性既上升, 無左同景, 一路黎由3G, 4G, 5G其實都係咁, 股價一路跌, 無升過, 又無突破, 但現水平合理既, 收住息等, 睇下有冇一轉炒到佢上近60蚊咁就食胡, ...
同內銀差唔多, 一年都有一次半次炒上, 上完就回落橫行, ....
3,太古B, 我又係無睇...我對香港企業都無咩信心...外資有影響, 而疫情唔知幾時過, 過左又可否好似以前咁旺...
4,823, 同上面講都有小小相同, 不過823有民生商場, 停車場, 呢隻中長線我最睇好...可以慢慢收集.
5,3仔, 我兩三年前月供佢, 都羸左十皮多沽清, 當時無野炒, 連煤氣都炒高最後我12~13蚊入, 17,18蚊沽, 公用股, 衣加去返冷靜區, 不上不落, 當儲錢收下息, 對沖下煤氣費都OK既...年派$0.35太小, 20送1, 已經唔太吸引...之前10送1...

以上5隻, 我覺得823最有升值能加, 加上有4厘, 也不錯...
投資當然想股價升多過收息啦, 收息係儲黎退休用(幾時先得黎退休)
所以必需增值, 3仔我會放棄, 不如改2800仲好, 3厘多, 可以一路儲, 升高一成半就可沽...
又唔怕坐, 又唔駛留意, 跌又可以再買...

可以增長科股, ATXM, 穩中求勝一定係700, 500蚊的確可以...第二9988...
呢D跌唔死人, 市好又必會升, ...

吹完....當我講笑得了...自己諗啦...

痴L線...
1211, 319蚊

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-26 12:22 AM 發表

好句
好句
冇得頂呀
一個字,絕

財富個個.都想
但健康比一切重要。
運動要keep💪💪💪
大家努力共勉之。
其實好想建立一個理想收息股,
但選股方面吾夠精明,精闢,
手上只有8→收息吾夠蝕埋股價,失敗。
709→第一次買,派息吾錯.
2638→4里幾,普普通通啦,
2356→小型銀行股,希望加息後股價有好表現。

好想買其他科技股, 銀行股, 資源股,
但股價已經升上晒去, 吾想窮追不捨,
所以無貨係手了.
再升只有望門輕歎了.

939 5.38

引用:
原帖由 littleleaf0118 於 2021-10-26 09:28 AM 發表

大家努力共勉之。
其實好想建立一個理想收息股,
但選股方面吾夠精明,精闢,
手上只有8→收息吾夠蝕埋股價,失敗。
709→第一次買,派息吾錯.
2638→4里幾,普普通通啦,
2356→小型銀行股,希望加息後股價有好表現。

好想買其他科技股, 銀行股, 資源股,
但股價已經升上晒去, 吾想窮追 ...
8號, 我又係唔睇, 超人D野我唔敢買...
709, OK, 業績還可以, 賺幾多都很派幾多息.
2638唔識
2356都唔識, 我只識4大內銀, 郵儲, 招行
嘩939頭先一開5.35, 仲有冇底D...我最怕你唔夠底, 唔係我點買呀...

科股, 對比最高位計, 講真只係升返小小....
700, 77x蚊, 今日500蚊多,
9988, 300蚊, 今日171蚊...
1810, 小米, 好似三十幾蚊, 今日22蚊
不過科股個波幅係大, 無大心臟又成日睇既, 會好緊張....頂得順先好買...

6618呢d, 個價係咁跳...雖然唔係好多, 睇住就會有影響你既耐性...
最好都係睇一陣就關apps算

往後要升, 一定要加d科股, 平衡下...

個個都睇實939,  想搵位入...
跳機一樣, 5.35好快跳返上5.39...

d車股, 炒到飛天, 
我就唔會接呀, 睇都頂唔順...
大佬點買呀...

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-26 09:50 AM 發表
個個都睇實939,  想搵位入...
跳機一樣, 5.35好快跳返上5.39...

d車股, 炒到飛天, 
我就唔會接呀, 睇都頂唔順...
大佬點買呀...
車股太高了..真係唔好接住...除非心臟強大

引用:
原帖由 infinity2506 於 2021-10-26 09:53 AM 發表

車股太高了..真係唔好接住...除非心臟強大
隻吊鵬9686, $19x啦....之前我仲15x買過黎玩...
真係比你估到, 你就係神...

唔睇啦...

再等939, 唔好急....
如5.4x入, 就唔好咁近又再入, 除過過2,3個月都係咁, 就再入多d...
短期見到5.2都會入...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]