• 瀏覽: 294,006
  • 回覆: 3,693
  • 追帖: 201
+304
加入
之前出出入入炒股
到頭黎輸突仲要令人心情煩躁
痛定思痛
提醒自己 - 財不入急門

慢慢收集潛質股收息
確保有穩定現金流更好

現有以下持股
可否指教?

1. 2689 玖紙 (紙業加價, 物流暢旺, 現價估值唔高, 搏財色雙收, 1月派息後走) [目前3手, 會加至15-20手, 約20萬]
2. 941 中移動 (搏通訊股升, 就算唔大升, 現價唔貴, 最多等到出年5月派息) [目前1手, 睇情況加倉, 約5手, 約12萬]
3. 87 太古B (搏股價升, 現價唔貴, 最多等到出年5月派息) [目前1手, 最多加至5手, 約10萬]
4. 823 領展 (今日排68.25, 未加到倉, 搏通關股價升, 財色雙收, 1月派息同疫情改善後走) [目前2手, 目標加至20手, 約13萬]
5. 3 煤氣 (股價升值潛力唔高, 但送紅股吸引, 出年6月派息) [目前6手, 目標加至20手, 約23萬]

恭喜開新貼,樓主加油!

報到~收工,趕緊去打針...聽晚唔知跑唔跑到...
plan左11月開操,目標1月CCM

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-25 01:42 PM 發表
第十八帖啦, 已經去到不止講股票投資, 而係寫自己一點一滴, 希望變得更好...
繼續慢慢儲貨, 中意係到吹水既, 就繼續吹, 吹到天芳地老.

10月25日, 月頭再加20000股939...黎緊岩就再加收息股,
上星期買入9988, 300股, 岩岩再買入6618, 400股, 呢兩隻睇環境, 短中線都得, 不蝕止, 現金繼續保留, ...

939~80,000股  700~2 ...
我新手第一次見到你個帖,睇到我熱血沸騰,好勁呀你👍👍👍
我想請問,你有冇計過多年來你本金投入咗幾多?

我自己就差囉,冇辦法,EQ低,往往都係高買低賣😖😭😭😭

報到😄

引用:
原帖由 北區小霸王 於 2021-10-25 03:36 PM 發表

3380,8個幾,息吸引業績靚
自己覺得ok就可買

引用:
原帖由 vbitxsx 於 2021-10-25 03:46 PM 發表
加入
之前出出入入炒股
到頭黎輸突仲要令人心情煩躁
痛定思痛
提醒自己 - 財不入急門

慢慢收集潛質股收息
確保有穩定現金流更好

現有以下持股
可否指教?

1. 2689 玖紙 (紙業加價, 物流暢旺, 現價估值唔高, 搏財色雙收, 1月派息後走) [目前3手, 會加至15-20手, 約20萬]
2. 941 中移動 (搏通訊股升, 就算 ...
要返工,明天有時間再回
823可70以下慢慢加,之前出入賺小小。
要增值必須加d科股,現水平ok

引用:
原帖由 蝦佬@@ 於 2021-10-25 06:02 PM 發表
報到~收工,趕緊去打針...聽晚唔知跑唔跑到...
plan左11月開操,目標1月CCM
掂哂,第二針抖多兩日啦
Ccm好金,玩過半馬,1:38~
你夠近👍

引用:
原帖由 gg197212 於 2021-10-25 06:04 PM 發表

我新手第一次見到你個帖,睇到我熱血沸騰,好勁呀你👍👍👍
我想請問,你有冇計過多年來你本金投入咗幾多?

我自己就差囉,冇辦法,EQ低,往往都係高買低賣😖😭😭😭
勁鬼咩,好彩死過返生。
咁多年咪由10皮起步,最高峰疫情前8成幾股(百三,四萬),就hi左野,好在下半年追平蝕左個三十萬。
衣加我都係得個吉正40萬左冇啦。
d錢儲返來多。

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-25 02:10 PM 發表

5.4邊真係OK價, 可先來一注, 放一邊坐...
我都係5.4x加左3萬股, 短期唔串底5.32都唔加住,
上落不多, 年尾仲係咁就再加, 等出年...
樓主無想問下點睇恒大會否影響內銀?我仲未溝貨因為有D擔心

引用:
原帖由 zucca1974 於 2021-10-25 07:54 PM 發表

樓主無想問下點睇恒大會否影響內銀?我仲未溝貨因為有D擔心
3333只係好小數。
整體內房可能有影響。
買內銀只有信呀爺。
日後會好。

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-10-25 08:13 PM 發表

3333只係好小數。
整體內房可能有影響。
買內銀只有信呀爺。
日後會好。
明白。咁樓主想問你只會一路儲貨定當939 上到高位 ,會放一部份呢?🙏🏻

引用:
原帖由 zucca1974 於 2021-10-25 08:18 PM 發表

明白。咁樓主想問你只會一路儲貨定當939 上到高位 ,會放一部份呢?🙏🏻
中長線,上到6.5附近都會沽。
睇環境,不做止蝕。
跌就吸收息。
現蝕緊小小,5.8均價。
放心渣

新舖報到

DK 兄你好,新屋報個到,繼續進你地的post

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]