• 瀏覽: 279,537
  • 回覆: 3,509
  • 追帖: 199
+286
澳門人開IBLLC, 冇港股IPO
香港人開係IBHK, 有港股IPO

IB LLC係跟美國SIPC保障, 「離岸戶口」
IB HK係跟香港保障

IB盈透證券FAQ
Q:開戶門檻
不設最低開戶門檻,並自2021年7月起取消賬戶維護費,沒有賬戶最低資金要求。
Q:佣金收費
分為階梯式和固定式收費,階梯式收費美股最低0.35美元,港股最低HK$4;固定式收費美股最低1美元,港股股票最低HK$18。
Q:如何在線開通證券賬戶?
在IB網頁選擇賬戶類型、設定用戶名稱和密碼、填寫個人資料和稅務資料、最後提交相應的身份證明及住址證明文件以供審核。整個申請過程需約10分鐘,新賬戶通常會在1至2個工作日內批覆。
Q:是否離岸戶口?
IB盈透證券分港版和美版賬戶,只有美版賬戶才算是真正的「離岸戶口」,並受SIPC保障。

盈透證券好唔好?轉用 Interactive Brokers (IB) 的感想
https://szeyuyin.blogspot.com/2020/02/interactive-brokers-ib-good-bad.html
3月 01, 2020
股息收費部份證券行和銀行仍會收取代收股息費用,像耀才會收取港幣 20元,想像一下如果你只有1000股,派息 0.02 (例如 2019 年12月的 1177),扣除股息收費很等於沒有利息。

IB 沒有代收股息費用,於是只需要支付美股的 30% 稅和H 股的 10%稅(例如 2318 是平保的 H股,派息會抽稅),港股基本上是全取股息。

捱多陣,去恒指去到22x,21x,比我入多幾注2800,轉Mpf去進取。明年會有升浪。

呢個係大部份人理想唸法。我都係。。但真係去到21000又未必敢入😂😂

引用:
原帖由 隔夜怕達人 於 2021-12-4 12:09 PM 發表
呢個係大部份人理想唸法。我都係。。但真係去到21000又未必敢入😂😂
睇你有幾多$,去決定入吾入,同入幾多。
未必最底點買到,就到升返500~1000點追入一樣可以。
23000下的確ok

引用:
原帖由 蝦佬@@ 於 2021-12-2 11:52 PM 發表

佢都換左冷氣,佢自己比錢,油油正常都要,換油完睇落都新淨啲,做少少清潔,總之就煩,講真自住我會全爆大裝,放租...唉,唔知點解又會租得出🤣唔知係咪職業病,咁樣。。。點交場比人
油油正常都要------>每次換新租客,全屋油?或者你局部甩油嚴重才補油?

引用:
原帖由 ricky168b 於 2021-12-4 09:07 PM 發表

油油正常都要------>每次換新租客,全屋油?或者你局部甩油嚴重才補油?
買時油一次,換租客油一次,唔係剷底好快啫

美國🇺🇸電動車《三國演義》,特斯拉無敵? 亞馬遜Rivian通用凱迪拉克LYRIQ不服!  【小丹尼+電動Emma+超離譜工作室】
https://youtu.be/ElppDSy4U_g
2021年12月1日
結尾有彩蛋。 電動車《三國演義》,特斯拉無敵?  Rivian通用凱迪拉克LIRIQ不服!

引用:
原帖由 蝦佬@@ 於 2021-12-3 11:59 PM 發表

有咁勁就好,幫我落一注騰訊熊丫唔該🙇🏻‍♂️🙏

大家早

700 440蚊-22

morning~
琴日場比賽實體變虛擬,但又好實體,氣氛好好,大家可能餓得太耐haha
練左咁耐終於可以試腳,目標係要贏一個師兄
起步500米彈出頭車開到3 2x我唔敢跟上,一路keep 3 55咁上下,同師兄距離最遠時應該有200米以上,跑到15.x km大王爺回程同佢迎面擦過,估計距離大約60m,我無跌速,仲有貨,即係佢開始散XDD...回程開始加速,追到last 200m同佢平頭,當時開緊3”38pace,佢大嗌左一聲谷埋到終點,我輸1秒🤣...師兄51歲了,最後時間1”22”13,佢沖完返去死狗咁樣但好開心,佢話比我推到pb左廿幾秒。

滿足😊每次落場都會辣到身邊嘅朋友著哂🔥

引用:
原帖由 蝦佬@@ 於 2021-12-6 09:13 AM 發表
morning~
琴日場比賽實體變虛擬,但又好實體,氣氛好好,大家可能餓得太耐haha
練左咁耐終於可以試腳,目標係要贏一個師兄
起步500米彈出頭車開到3 2x我唔敢跟上,一路keep 3 55咁上下,同師兄距離最遠時應該有200米以上,跑到15.x km大王爺回程同佢迎面擦過,估計距離大約60m,我無跌速,仲有貨,即係佢開始散XDD...回程開始加速,追到last 200m同佢平頭,當時開緊3 ...
利害
同我之前預計你時間差唔多, 1:21~1:23呢個數...全平路時間係快呀...
KEEP到出年11月渣馬, SUB 3一定得....通常跑到1:24都可以SUB 3...你已經無問題...

我繼續懶

今日要忍形先得...
你睇我唔到, 你睇我唔到...
我睇唔到個市, 無野既...
我D股跌唔死既...

聽日出糧,
呢幾個月就係咁, 漲面一路蝕...
但又一路淨到錢, 到左衣加, 個數無變過, 但D股就變左小小... 
仲之有10萬股939, 好實左....我理得你, 最小年收3萬5先...

其實唔想睇, 我怕又亂買,,,
聲多陣歌, 訓覺...

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-12-6 09:21 AM 發表
今日要忍形先得...
你睇我唔到, 你睇我唔到...
我睇唔到個市, 無野既...
我D股跌唔死既...

聽日出糧,
呢幾個月就係咁, 漲面一路蝕...
但又一路淨到錢, 到左衣加, 個數無變過, 但D股就變左小小... 
仲之有10萬股939, 好實左....我理得你, 最小年收3萬5先...

其實唔想睇, 我怕又亂買,,,
聲多陣歌, 訓覺...:smile_ ...
唔睇可能係好事

引用:
原帖由 infinity2506 於 2021-12-6 09:22 AM 發表

唔睇可能係好事
我冇睇個多星期

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]