• 瀏覽: 55,852
  • 回覆: 273
  • 追帖: 7
朋友租咗層樓,住咗一排就同我呻,佢話喺香港真係唔好買向正北嘅樓,夏天吹南風,啲熱氣困晒喺間屋度,熱都算,仲要焗到嘔,完全冇自然風吹。冬天嘅話仲衰,食正北風,起碼凍人地其他單位兩三度,正宗冬凍夏熱。

佢仲話最唔鍾意係太陽入唔到屋,搞到屋企成日都陰陰沉沉,頂到盡夏天可以食到少少斜斜地既陽光,其他時候都係冇陽光照入屋。

佢講講下,我好似發現我屋企好似正北......

熱賣及精選
認命吧

謝謝分享,我以為買樓要避開正西,原來正北都有咁多問題。

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-25 01:28 PM 發表

謝謝分享,我以為買樓要避開正西,原來正北都有咁多問題。
正北衰過正西, 冇太陽間屋成日陰陰沉沉

東邪西毒南帝北ㄎ

我住過正北, 但正北點都好過正西~
夏天有冇風都係開冷氣架啦, 反而長年冇陽光呢個真係死證~ 冬天食正北風佢真係冇講錯, 係超級凍, 凍到要係窗簾度再夾毛巾~
不過好彩佢係租, 買既話真係大鑊~

港島區所有維港海景單位都要向北😓

正北好過正西

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-25 01:41 PM 發表

港島區所有維港海景單位都要向北😓
咁要維港景定要樓景?

引用:
原帖由 吉列雞蛋飯 於 2021-10-25 11:38 AM 發表

朋友租咗層樓,住咗一排就同我呻,佢話喺香港真係唔好買向正北嘅樓,夏天吹南風,啲熱氣困晒喺間屋度,熱都算,仲要焗到嘔,完全冇自然風吹。冬天嘅話仲衰,食正北風,起碼凍人地其他單位兩三度,正宗冬凍夏熱。

佢仲話最唔鍾意係太陽入唔到屋,搞到屋企成日都陰陰沉沉,頂到盡夏天可以食到少少斜斜地既陽光,其他時候都係冇陽光照入屋。

中國古代風水佈局,一般都係喜歡坐北向南,你睇紫禁城就係咁,原因係北半球地方太陽是偏南的,向南才多陽光有生氣

引用:
原帖由 edbe 於 2021-10-25 01:44 PM 發表

咁要維港景定要樓景?
我住九龍
不過如果真的要揀,正路景觀重要過座向。

引用:
原帖由 泡泡果 於 2021-10-25 01:38 PM 發表

我住過正北, 但正北點都好過正西~
夏天有冇風都係開冷氣架啦, 反而長年冇陽光呢個真係死證~ 冬天食正北風佢真係冇講錯, 係超級凍, 凍到要係窗簾度再夾毛巾~
不過好彩佢係租, 買既話真係大鑊~
無陽光咪長年開燈,當酒店房囉!

引用:
原帖由 吉列雞蛋飯 於 2021-10-25 11:38 AM 發表

以前冇冷暖氣機都可以成立,但今時今日冷暖氣機咁普及根本影響不大,反而觀景更重要過方向(尤其年青一輩)

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-25 01:45 PM 發表

我住九龍
不過如果真的要揀,正路景觀重要過座向。
我都係咁揀
如果向北開揚
向南樓景
我寧願要開揚

對北,人唔會住得C服

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]