• 瀏覽: 3,634
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
本主題由 陳耀 於 2021-10-25 03:37 PM 移動
東方日報B1:房產稅改革殺到 內地勢掀賣樓潮
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211025/bkn-20211025002303131-1025_00842_001.html

熱賣及精選
引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-25 02:19 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211025/bkn-20211025002303131-1025_00842_001.html

收租都唔夠俾稅,領導萬歲

引用:
原帖由 tsang788889 於 2021-10-25 02:28 AM 發表

收租都唔夠俾稅,領導萬歲
如果一個家庭只有一兩間,估計要俾稅都唔會多,一個人手持多個物業就要俾多啲啦

大陸有d人好誇張
以前拆樓政府比左佢地好多錢
佢地再用筆錢去買樓
一個家庭係四大城市分分鐘有十幾個單位
相信房產稅重點係搞呢班人

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-10-25 03:07 AM 發表

大陸有d人好誇張
佢地再用筆錢去買樓
如果有十幾個單位,相信咁多年收租都收到手軟,賺唔少了而家當穫利回吐少少羅。

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-10-25 03:07 AM 發表

大陸有d人好誇張
佢地再用筆錢去買樓
係呀,我都聽唔少,賠8千萬呀,1億呀好似好平常咁。我响大陸租過樓,個業主放咗4個盤响aa度任我楝。

引用:
原帖由 19天下 於 2021-10-25 08:00 AM 發表

係呀,我都聽唔少,賠8千萬呀,1億呀好似好平常咁。我响大陸租過樓,個業主放咗4個盤响aa度任我楝。
真的 我識個廠佬老闆係深圳,佢舅仔以前係廠做銷售經理,後來賠咗四千萬,30歲人就退休享受人生了

調控法律化的第一步 

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-25 02:19 AM 發表

Molamola

有傳第三間物業至開始收稅喎!

引用:
原帖由 rege 於 2021-10-28 06:51 AM 發表

有傳第三間物業至開始收稅喎!
總之唔俾炒樓

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-28 07:13 AM 發表

總之唔俾炒樓
都係好事,炒樓對社會害大於利

收租吾夠比稅

智商不足二歲😂🤣🤣

引用:

大陸有d人好誇張
佢地再用筆錢去買樓
一個正常家庭可以買到第三套房?

有房票都無貸款

好似我地香港人 醒極咪人頭一市二套

去除免徵額之后 90%業主映响極少

但房屋價值會更兩極化

一線大城市+ 核心區  反而更加看好!👻🤣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]