• 瀏覽: 22,139
  • 回覆: 195
  • 追帖: 6
大家都十年前畢業,同班有25人咗右。最近出來敘舊,發現買樓嘅人有10人咗右,當中5個人更加有2層以上,其他15人冇樓嘅有啲仲同屋企人住,大部分人都係租樓住。有2個仲計畫買第3層樓

熱賣及精選
各有前因莫羨人

十年前既樓價,市民節衣縮食都叫負擔到
而家既樓價已經係一種炒賣,一種泡沫
只要風向一轉,你就會慶幸自己無買樓

引用:
原帖由 123chiu2001 於 2021-10-24 12:00 PM 發表

你有水晶球

引用:
原帖由 123chiu2001 於 2021-10-24 12:00 PM 發表

講到節衣縮食又誇張咗,我都係大約10年前上車,上車前嘅十年,每月平均儲3、4千,有幾十萬就用咗50%上車,用咗20%裝修

一畢業父母買層樓比佢
同一畢業要儲錢比首期都差好遠

一出世含着金鎖匙同一出世係窮L都差好遠

如果你係大學畢業十年,應該係87,88年出世咁上下
如果2公婆都有番咁上下能力,應該都升左職/就黎升,如果做鐵飯碗,供樓就更穩陣,一開二係唔難做到
當然屋企要本身負擔唔大架啦

另外,無買樓,都可能有其他投資,如股票/基金/債券等,只係升幅未必有哩十年港樓升得咁誇

引用:
原帖由 jasonjasonjasoo 於 2021-10-24 11:37 AM 發表

大家都十年前畢業,同班有25人咗右。最近出來敘舊,發現買樓嘅人有10人咗右,當中5個人更加有2層以上,其他15人冇樓嘅有啲仲同屋企人住,大部分人都係租樓住。有2個仲計畫買第3層樓
aa9 咁你有冇?
講咁多做咩 冇飯開?

引用:
原帖由 SIU明 於 2021-10-24 04:06 PM 發表

如果你係大學畢業十年,應該係87,88年出世咁上下
如果2公婆都有番咁上下能力,應該都升左職/就黎升,如果做鐵飯碗,供樓就更穩陣,一開二係唔難做到
當然屋企要本身負擔唔大架啦

另外,無買樓,都可能有其他投資,如股票/基金/債券等,只係升幅未必有哩十年港樓升得咁誇
買左樓,10年間閑閑地賺幾球,自己就算投資買股票/基金/債券,賺到一球都已經好叻(買錯股票仲有可能蝕返轉頭)

大學畢業生十幾年後人工都可以相差好遠,好難比!

引用:

十年前啲人都係話十年前點點點…

依家既樓價,市民節衣縮食都叫負擔到
十年後啲人人亦會話十年前,既樓價已經係一種炒賣,一種泡沫
十年後只要風向一轉,就會慶幸自己無買樓

引用:
原帖由 jasonjasonjasoo 於 2021-10-24 11:37 AM 發表

計劃買第三層,要比 15% 印花稅

樓400萬,印花稅 60萬

大學畢業十年,點有首期先。重作

引用:

買兩三層𨳊吹你信

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]