• 瀏覽: 22,844
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+6
如果你係大學畢業十年,應該係87,88年出世咁上下
如果2公婆都有番咁上下能力,應該都升左職/就黎升,如果做鐵飯碗,供樓就更穩陣,一開二係唔難做到
當然屋企要本身負擔唔大架啦

另外,無買樓,都可能有其他投資,如股票/基金/債券等,只係升幅未必有哩十年港樓升得咁誇

引用:
原帖由 康康@hk 於 2021-10-24 04:58 PM 發表

買左樓,10年間閑閑地賺幾球,自己就算投資買股票/基金/債券,賺到一球都已經好叻(買錯股票仲有可能蝕返轉頭)
真係人人既生活圈都不一樣
有d朋友玩牛熊,真係搵over 1千萬
當然可能其他師兄更勁啦
我就無咁進取,收下租穩穩陣陣就算

引用:
原帖由 Peony8868 於 2021-10-24 09:33 PM 發表

你真係信條AA樓主大學畢業?😂😂😂
其實佢係咪aa都好
的確我自己身邊既人都係差唔多
不過眼見90後00後係愈來愈辛苦

引用:
原帖由 zimax 於 2021-10-25 09:26 AM 發表

> 如股票/基金/債券等,只係升幅未必有哩十年港樓升得咁誇

咁不如你講下呢十年港樓唯起每年平均升左幾多先 
有咩好講,我自己都賺左2間
不過如果我隻3800有溝,我應該夠退休

引用:
原帖由 zimax 於 2021-10-25 09:27 AM 發表

咩叫10年閒閒地賺幾球先。我見大把樓十年一開都賺唔到
有既
不過是但一層十大屋苑都有1個開

引用:
原帖由 33illumunati 於 2021-10-25 08:56 AM 發表
有啲搵間過千一年,有啲仲係幾十萬,確實係有分別
哩樣真,我自己老闆一年都搵2百萬,佢老婆搵少d,2公婆一年都3百幾
所以富者真係愈富

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-24 08:22 PM 發表

其實最大分別是正常人不會all in 一隻10倍股,買樓就係迫你all in 兼借埋錢投資。
同意師兄既講法
如果係為左上車的確的會allin去買樓,
只係如果唔係第一,二層,收租佬會開始計數
近年買樓既回報太低
反而高息股有d睇頭,所以小弟都分部分既錢去收下息

引用:
原帖由 zimax 於 2021-10-25 09:31 AM 發表

賺左兩間又代表每年回報有幾多先 
下下話賺幾多幾多間
除左吹水冇其他意思啦
你唔比買股票 基金賺到三 四間咩
計過回報率出黎咪知道有冇可能股票 基金跑得贏樓價羅
師兄,你睇番我上面既留言先啦
我都指出有部分人真係股票賺到錢,你未睇哂,唔該睇完先回覆,唔好下下人地話用樓有錢賺就話人吹水

引用:
原帖由 zimax 於 2021-10-25 09:47 AM 發表

> 另外,無買樓,都可能有其他投資,如股票/基金/債券等,只係升幅未必有哩十年港樓升得咁誇

你又唔知樓回報率係幾多 又點可能斷定其他投資未必及得上港樓升覆
你做人唔好咁無謂啦
你成日要人證明俾你睇點點點
成日坐係度, 不勞而穫,
自己勤力d
想知既搵下資料

引用:
原帖由 zimax 於 2021-10-25 02:49 PM 發表

就係你呢d 下下鳩吹 咩都唔知就順口開河既 冇証冇據就話其他投資唔夠港樓升得勁
呢d咪要我呢個無謂人出黎以証視聽lor
你吹黎聽下啦不如,你有邊d投資咁叻豬呢,定係其實你無買過樓呢?唔知點解d人搵錢咁易?
同埋唔好講粗口啦

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2021-10-26 01:00 PM 發表

睇下投資股票,定炒股啦,大把股升十倍
講真佢升十倍唔難,有幾多人會持有到十倍先放

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]