• 瀏覽: 1,572
  • 回覆: 13
  • 追帖: 2
小弟上年開咗間有限公司,做吓啲小生意,冇請人,得自己一個。

近排屋企有啲急事需要周轉,所以想喺公司個銀行戶口轉啲錢黎用,因為未報過說,想問吓稅局到時會唔會問呢筆錢用咗去邊?我又應該點解釋?

謝謝幫助

熱賣及精選
引用:
原帖由 tmxmatthew 於 2021-10-23 03:47 PM 發表

近排屋企有啲急事需要周轉,所以想喺公司個銀行戶口轉啲錢黎用,因為未報過說,想問吓稅局到時會唔會問呢筆錢用咗去邊?我又應該點解釋?

謝謝幫助
你有限公司要audit, 你直接問會計,我了解應該可以任你轉的。股東往來。

樓主你諗住將筆錢報公司開支去避稅?唔係有乜問題?

當然可以

有任何問題,可以隨時搵我

引用:
原帖由 s1no 於 2021-10-24 01:11 AM 發表

樓主你諗住將筆錢報公司開支去避稅?唔係有乜問題?
梗係唔敢,不過我上年開公司到宜家都未報過稅,未有audit 公司,所以唔知道咁做會唔會影響到audit

引用:
原帖由 hkmanluen 於 2021-10-24 10:44 PM 發表

有任何問題,可以隨時搵我
師兄你係auditor?  唔該晒呀!

引用:
原帖由 tmxmatthew 於 2021-10-24 10:45 PM 發表

師兄你係auditor?  唔該晒呀!
會計,報稅一條龍

引用:
原帖由 hkmanluen 於 2021-10-24 10:47 PM 發表

會計,報稅一條龍
黎緊真係要,收費可以pm 我嗎

引用:
原帖由 hkmanluen 於 2021-10-24 10:47 PM 發表

會計,報稅一條龍
Btw, 我公司戶口轉數去我私人戶口到時稅局會問嗎,因為都10幾萬

引用:
原帖由 tmxmatthew 於 2021-10-24 10:57 PM 發表

Btw, 我公司戶口轉數去我私人戶口到時稅局會問嗎,因為都10幾萬
不會

引用:
原帖由 tmxmatthew 於 2021-10-24 10:57 PM 發表

唔會,唔好漏報呢筆款項就得了

謝謝樓上幾位師兄👍🏻

引用:
原帖由 tmxmatthew 於 2021-10-23 03:47 PM 發表

謝謝幫助
香港稅例好簡單, 係用你利潤減去為了賺取相關利潤的成本去作基準, 不是看你銀行戶口有幾多錢去作基準.
換句來說, 你當年鎖售係1000蚊, 相關人工,鋪租為800, 咁你就是按200蚊去抽稅. 就算你提走戶口係零或債務係-500, 呢D提款如果同你鎖售無關, 一律不會看.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]