• 瀏覽: 14,745
  • 回覆: 44
  • 追帖: 9
房屋委員會公佈今期綠置居計劃下,815個租置計劃回收單位的價單,涉及39個屋邨,整體單位平均售價是41.7萬元,整體平均呎價1530元。其中售價最貴的單位是黃大仙東頭(二)邨振東樓6樓07室,要102萬元,單位實用面積544呎,平均呎價1871元,亦是眾多單位中面積最大。 最便宜的單位是屯門良景邨良俊樓2樓06室,要14.4萬元,實用面積150呎。按呎價分析,青衣長發邨敬發樓33樓14室是最貴,平均每呎要2130元;最平的是屯門山景邨景榮樓2樓57室,每呎要886元。 華貴邨77萬單位或享海景 出售租置單位當中,包括多條曾經在二手市場上,創過單位售價或呎價新高的「公屋王」屋邨。香港仔華貴邨共有13個單位供選購,其中華善樓1016室,實用面積376呎的向海單位,售價77.2萬。 而今年年中曾經錄得綠表市場創紀錄破9000元呎價的黃大仙下邨,有27個單位供選購,當中龍裕樓實用面積443呎的單位,呎價1885元。 屢出公屋王 黃大仙下邨鳳德邨共售61伙 區內另一個公屋王屋邨鳳德邨有34個單位出售,其中硃鳳樓一個31樓的高層單位實用面積485呎,賣約97萬。鳳德邨一個598呎單位,曾經在2019年錄得526萬破紀錄未補價成交。 黃大仙下邨和鳳德邨兩條屋邨,絕大部份單位實用呎價低於2000元。 公屋聯會總幹事招國偉認為,售價對公屋居民而言相當有吸引力,相信市區單位會較受歡迎,又認為房委會應該總結今次經驗,考慮再推售。 啟鑚苑出價單 4座36樓1室最貴賣385萬 另外,房委會亦公佈綠置居啟鑚苑2100多個單位的價單,其中最貴單位是4座36樓1室,要385萬元,面積479呎,最平的單位是4座2樓6室,要118萬元,面積186呎。 今期綠置居,準買家可以選購全新的啟鑚苑,或租置計劃回收的二手單位,房委會共收到破紀錄7.2萬份申請,相當於每約21名申請人爭1個單位。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2414547

熱賣及精選
嘩,貴到喊.抽到時仲以為發咗達㖭. 
比番間公屋政府, 仲要比成3佰7拾萬買間3百幾呎單位. 如果話買間2佰呎,咁買來夠一家4口點樣分呢?
買舊公屋仲大鑊,講就好聽有好多間超抵價賣, 睇真的, 800幾間中, 大部份都係1佰幾2佰呎, 而443呎叫做大單位,40間都冇, (如中完六合彩一次後再要中多一次)  叫人點買喎?

引用:
原帖由 tonysin623 於 2021-10-22 03:58 PM 發表

比番間公屋政府, 仲要比成3佰7拾萬買間3百幾呎單位. 如果話買間2佰呎,咁買來夠一家4口點樣分呢?
買舊公屋仲大鑊,講就好聽有好多間超抵價賣, 睇真的, 800幾間中, 大部份都係1佰幾2佰呎, 而443呎叫做大單位,40間都冇, (如中完六合彩一次後再要中多一次)  叫人點買喎?
你估間間都三百萬咩! 冇本事咪買間百零萬囉。

綠置居鑽石山啟鑽苑2,112伙、以及800伙租置公屋餘貨等項目,據了解房委會已陸續發信,通知合資格申請家庭,於下周五、10月29日起分批揀樓。房委會最快明天(22日)推出宣傳網站、售樓書,展示800間租置單位的照片及影片。

最新一期綠置居錄約7.2萬份申請,是綠置居推出以來新高;推售包括鑽石山啟鑽苑2,112伙、青衣青富苑及柴灣蝶翠苑523伙餘貨單位,以及市值低至一五折售的800伙租置公屋,合共約3,435伙單位,早前已完成攪珠。

政府消息人士稱,因應租置公屋餘貨分布於全港39條屋邨,房署未能安排準買家參觀現樓,但已拍下800間單位的照片及影片,將於網上展示。

啟鑽苑出租公屋陸續入伙 啟鑽商場食肆街市快將開放

至於鑽石山前大磡邨用地、啟鑽苑一期2幢出租公屋,即日起租戶可陸續收樓。早前已接受預配單位的合資格家庭,即將收鎖匙。另外啟鑽商場也快將啟用,多間酒樓、食肆進駐,濕街市即將開放。

啟鑽苑一共有5座,其中兩座是出租公屋樓宇,提供1,018伙;至於第二期3座綠置居樓宇,有2,112個出售單位,月底進入揀樓程序,預計2023年落成;整個發展計劃完成後人口約8,500人。

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2021-10-22 06:56 PM 發表

你估間間都三百萬咩! 冇本事咪買間百零萬囉。
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2020-21/tc/index.html#

價單已出!

引用:
原帖由 tonysin623 於 2021-10-22 03:58 PM 發表

好心佢唔夠 300呎,就咪 L 拎出黎 7 啦。
尤其新界果啲,綠表真係唔會買佢啦。

不過呢,如果開放俾白表、白居二去買,
就一定同你掃光。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-10-23 01:21 AM 發表

就一定同你掃光。
買左唔洗資產審查喎

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-10-23 01:21 AM 發表

就一定同你掃光。
咁仲有公屋啲“全長者戶”想用埋盡埋呢個最後綠表優惠嘛

引用:

就一定同你掃光。
上次青衣D蚊形單位㨂晒都無人要,今次推返出黎重貴左

引用:
原帖由 陳晴 於 2021-10-24 12:42 PM 發表

上次青衣D蚊形單位㨂晒都無人要,今次推返出黎重貴左
樓上 I Sir 話頭,話唔定有啲就釘蓋嘅,
十零廿萬買返個 150 呎,留返俾啲兒孫,都算係一番心意嘅。
居二價掟出去,依家點都叫到一百萬左右啦。

但係如果係住緊公屋嘅,
實在無乜理由買呢啲,放左張床,都無乜位剩架喇。

300呢以上果啲,一定俾人買 X 哂。

我覺得啦,就算係朗屏邨 350呎果啲,都吊打青衣果啲 150呎。
更唔好話,朗屏西鐵站隔離,居二價嗌緊 7-10K 一呎。
就算只得 7K 一呎,即係大約 250萬。
一賣出,就即袋 200萬以上!簡直係送錢俾買家。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-10-23 08:05 PM 發表

咁仲有公屋啲“全長者戶”想用埋盡埋呢個最後綠表優惠嘛
咁真係幾正嘅,有兒孫嘅,梗係買返一間啦。
十零廿萬,full paid 唔洗供。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-10-24 05:07 PM 發表

樓上 I Sir 話頭,話唔定有啲就釘蓋嘅,
十零廿萬買返個 150 呎,留返俾啲兒孫,都算係一番心意嘅。
居二價掟出去,依家點都叫到一百萬左右啦。

但係如果係住緊公屋嘅,
實在無乜理由買呢啲,放左張床,都無乜位剩架喇。

300呢以上果啲,一定俾人買 X 哂。

我覺得啦,就算係朗屏邨 350呎果啲,都吊打青衣果 ...
呢批只有綠表二手..........新都唔賣得,搵二手有困難

引用:
原帖由 陳晴 於 2021-10-24 05:55 PM 發表

呢批只有綠表二手..........新都唔賣得,搵二手有困難
綠置只可賣俾綠表,客群細好多。

租置好似過左禁售之類,就賣得俾白居二,
揼本翻新下,又夠平,數以十萬計嘅白居二,梗會有客嘅。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-10-24 05:08 PM 發表

咁真係幾正嘅,有兒孫嘅,梗係買返一間啦。
十零廿萬,full paid 唔洗供。
買嚟當雜物房都抵啦

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-10-24 06:03 PM 發表

綠置只可賣俾綠表,客群細好多。

租置好似過左禁售之類,就賣得俾白居二,
揼本翻新下,又夠平,數以十萬計嘅白居二,梗會有客嘅。
綠置和租置都一樣, 房委會首次將單位售予業主的轉讓契據後, 都有5年禁售期.
但5年後, 如果你補左地價後, 係自由買賣.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]