• 瀏覽: 10,392
  • 回覆: 65
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 半空巨額頭巾 於 2021-10-22 08:50 AM 發表

幾大先
pm

引用:
原帖由 寧靜梔子花 於 2021-10-22 08:50 AM 發表

又買多個單位 裝修完會自住 之後應該不會再搬了 潔癖碰著疫情搬屋真心攰
Jealous, 我同老婆都想買多間,有咩意見

引用:
原帖由 半空巨額頭巾 於 22-10-2021 04:10 發表
本身有層自住,市區350呎但一房,租左俾人大慨$13000左右,然後自己就租村屋二樓連天台,大慨$15000。

本身有駕車,屋苑租停車場都要成$3500,計過條數租村屋都係差唔多。就算我租俾人要俾管理費,都係幾舊水搞掂。

有時諗都想買多間細既收租,但而家個樓價都太貴,所以都係遲d先諗

不過如果再買多間,可能都係買返市區舊樓算數,管理費雜費都係錢,未必諗全新樓
租平d村屋,袋返幾千自己使!

引用:
原帖由 半空巨額頭巾 於 2021-10-22 08:50 AM 發表

Jealous, 我同老婆都想買多間,有咩意見
你睇你自己用途係點
想收租靚既 買單幢半新樓 回報率較佳
你想自己換地方住既 買屋苑好D

引用:
原帖由 半空巨額頭巾 於 2021-10-22 04:10 AM 發表
本身有層自住,市區350呎但一房,租左俾人大慨$13000左右,然後自己就租村屋二樓連天台,大慨$15000。

本身有駕車,屋苑租停車場都要成$3500,計過條數租村屋都係差唔多。就算我租俾人要俾管理費,都係幾舊水搞掂。

有時諗都想買多間細既收租,但而家個樓價都太貴,所以都係遲d先諗

不過如果再買多間,可能都係買返市區舊樓算數,管理費雜費都係錢,未必諗全新樓
咁笨幫人供

引用:
原帖由 kwma 於 2021-10-22 08:55 AM 發表

咁笨幫人供
有諗過呢個問題,可能租一年覺得okay,再諗買唔買
反正錢擺左係度,希望個市回一回先買

雙租族, 以租養租, 始終都要計啱條數。

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-10-22 09:13 AM 發表
雙租族, 以租養租, 始終都要計啱條數。
所以細單位最值錢呀反而

我收租35000,租緊16000揸波子

大把鐘意村屋既人, 而又買得起樓既人, 都唔會買村屋, 一定係買市區放租, 再租村屋

引用:
原帖由 半空巨額頭巾 於 22/10/2021 09:47 發表

所以細單位最值錢呀反而
同意, 需求大。

引用:
原帖由 半空巨額頭巾 於 2021-10-22 08:26 AM 發表

其實你點計,層樓租俾人,扣埋物業稅雜費,長遠計都係人地幫你供大部分既錢

重點係要識買location,同埋買樓除左層樓既價值,其他費用好似管理費都要睇,基本上而家新樓管理費要成5蚊呎以上既,買黎都係on9
"基本上而家新樓管理費要成5蚊呎以上既,買黎都係on9"

大把AA推新盤.  WATCH OUT

有乜奇

我身邊都唔少  市區買樓放租  租金摞去供樓 自己又去租村屋

大能吧啦。 
重作!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]