• 瀏覽: 13,732
  • 回覆: 130
  • 追帖: 1
大量放租變為放售,樓市向下

留意訓街人數,越來越多!

劏房主席話租管生効,好多業主會退出並還原放租?儍的嗎?有租管,算你收入少咗,添咗少少麻煩。但還原?要用錢嗎?費用少嗎?怎樣計回報?做劏房只係想賺多啲,還原駛一大筆,幾時才可回本?又後來有足夠市場購買力租咁大單位?咪儍啦!一動不如不動

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-10-21 03:49 PM 發表

劏房供應減..
冇能力者可能去租非法工廈單位..
有能力負擔既,唯有去租開放式或一房正式單位..
細單位租住需求升..
租金升,樓價亦會向上...
可能租都無得你租,
d人識吾識econ

引用:
原帖由 ecdb2917 於 2021-10-22 11:11 AM 發表
劏房主席話租管生効,好多業主會退出並還原放租?儍的嗎?有租管,算你收入少咗,添咗少少麻煩。但還原?要用錢嗎?費用少嗎?怎樣計回報?做劏房只係想賺多啲,還原駛一大筆,幾時才可回本?又後來有足夠市場購買力租咁大單位?咪儍啦!一動不如不動
完整一間根本吾洗攪禁多麻煩野,無特別誘因根本無人肯做

引用:
原帖由 djimavic 於 2021-10-22 10:54 AM 發表
留意訓街人數,越來越多!
有可能,因為公屋又未有, 仲布可能要去沙頭角

引用:
原帖由 wilson_ 於 2021-10-21 03:35 PM 發表
條例通過,究竟是好是壞?

https://youtu.be/80O35W8gnes
得條蛇云話百份之多少唔做劏房, 香港會好大獲,
好似當年章魚人話唔俾人食煙, 百份之多少食店要結業, 結果呢, 無影響!
仲多左人堂食,
所以蛇佬咪再害人啦, 為左幾千蚊叫人住廁所,
自己開棺材房掠水, 仲要講到好偉大拯救貧苦大眾
樓上樓下多得你班業主佬唔少, 大廈結構變差, 成日爆喉停電,
一個火災, 幾多人俾你地害死

幾十年前都試過, 係唔work 嘅, 唔明點解而家仲要勞民傷財地去再搞呢樣嘢

引用:
原帖由 你假誠 於 2021-10-21 04:47 PM 發表
好事。少左人做劏房。多左人租立米樓。租金升。政府變相抬市。
好多人貪住市區劏房, 只是因為平及近市區返工,
如果租市區立米樓咪貴囉,
咁佢地就會寧願租住遠D嘅但係平D嘅立米樓,
變相幫手推新界北發展計劃.
跟手佢哋入面較窮果批上新界北公屋.
老實講, D人睇政府政策太短視.
人地中央出聲係解決住屋問題, 唔係推低樓價.
市區D樓係無得平, 只有係向北發展,
中央要大家明白樓價將來升力只係得番市區供應單位有限.
再唔係以前咁踩住窮人住市區劏房嘅狀況而乾升.

老實講, 現時好多人係自願住劏房, 因為近市區同埋租平,
政府就係要趕呢班人上新界北.

遲d北區元朗大把平樓,居屋開價肯定供平過租劏房。政府是迫d舊樓強迫,最終可能降到5成強迫重建....

引用:
原帖由 wilson_ 於 2021-10-21 03:35 PM 發表
條例通過,究竟是好是壞?

https://youtu.be/80O35W8gnes
非劏房係咪不受監管?

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-10-21 04:39 PM 發表

殖民地時代香港係100%資本主義社會, 租務管制只係租金高非常時期才使用, 措施令地產商反對,後來逐步取消。 今天香港遊戲規則已變, 地產商影響力已變,共富政策下不再是100%資本主義, 管制劏房租金只是第一步。
你講得太白了

引用:
原帖由 ecdb2917 於 2021-10-22 11:11 AM 發表
黨現在一步一步去降低投資物業的回報,不要與黨為敵,不要輕看黨的堅強決心和超卓的能力。

引用:
原帖由 wilson_ 於 21-10-2021 04:15 PM 發表

真的嗎?樓價兩、三年跌三成?

但係政府一意孤行咁做,迫使業主還原物業,不再做劏房。
住屋嘅缺口就會增加,因為房屋供應未能配合,在需求帶動下,租金真係可以下跌?
逼青年人上大灣區

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]