• 瀏覽: 13,727
  • 回覆: 130
  • 追帖: 1
好事。少左人做劏房。多左人租立米樓。租金升。政府變相抬市。

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-10-21 04:39 PM 發表

殖民地時代香港係100%資本主義社會, 租務管制只係租金高非常時期才使用, 措施令地產商反對,後來逐步取消。 今天香港遊戲規則已變, 地產商影響力已變,共富政策下不再是100%資本主義, 管制劏房租金只是第一步。
香港幾時行『共產主義』?你上繳晒啲資產未?

70年代改革開放之後,大陸根本唔係行共產主義。所謂有特色社會主義,其實仲睇重資本過資本主義。
所謂共富,口號黎,除非佢實行所有資產上繳,之後再平均分配。咁我就信共富嘞!

引用:
原帖由 123chiu2001 於 2021-10-21 03:38 PM 發表
相信未來政府會研究有關住屋既條例
解決更多基層市民住屋須要
所以樓價調整係必然發生既
我預計未來兩三年會下跌3成左右
香港樓又細又貴搵你買啦, 上黎大陸住啦。

引用:
原帖由 黃昏進擊的香腸 於 2021-10-21 04:31 PM 發表

好多人一相情願政府一定自插個市
我都唔明點解
唔係政府,係阿爺。
阿爺要跌

特登冇定起始租金,政府衹係做下樣

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-10-21 04:39 PM 發表

殖民地時代香港係100%資本主義社會, 租務管制只係租金高非常時期才使用, 措施令地產商反對,後來逐步取消。 今天香港遊戲規則已變, 地產商影響力已變,共富政策下不再是100%資本主義, 管制劏房租金只是第一步。
其實你咁嚮往呢啲共富政策,有冇諗過返大陸住?

引用:
原帖由 Dimalibudi 於 2021-10-21 04:52 PM 發表

唔係政府,係阿爺。
阿爺要跌
叫你呀爺撤曬d辣招
咁就一定會跌啦

引用:
原帖由 123chiu2001 於 21-10-2021 15:38 發表
相信未來政府會研究有關住屋既條例
解決更多基層市民住屋須要
所以樓價調整係必然發生既
我預計未來兩三年會下跌3成左右
止唔止啊!?

香港住宅似曱甴竇,靖似蟻竇, 咁辛苦搵食任得咁辛苦, 真係只有有錢人有安樂窩, 實在太淒慘

舊式劏房減少..刺激納米戶需求..
算係德政啦

引用:
原帖由 wilson_ 於 21-10-2021 16:48 發表

香港幾時行『共產主義』?你上繳晒啲資產未?

70年代改革開放之後,大陸根本唔係行共產主義。所謂有特色社會主義,其實仲睇重資本過資本主義。
所謂共富,口號黎,除非佢實行所有資產上繳,之後再平均分配。咁我就信共富嘞!
係共你哋嘅富咋

引用:
原帖由 YUENGIL 於 21-10-2021 16:59 發表
舊式劏房減少..刺激納米戶需求..
算係德政啦
立米樓過萬一間,劏房戶又要努力賺錢了,可能一家四口一齊交租先掂!?

引用:
原帖由 wilson_ 於 2021-10-21 04:30 PM 發表

私樓租管,香港曾經實施過,但係最終都係要取消。再推有用嗎?
(如果有用,之前就唔會要取消)
租管有用. 取消係因為98年金融風暴. 香港好多負資產. 如果仲實行租管香港樓市只會死得更慘. 但今時唔同往日唔可以一概而論.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-21 04:54 PM 發表

其實你咁嚮往呢啲共富政策,有冇諗過返大陸住?
討論區只是分享同分析政策不涉及個人喜好。 試想想假如不是共富政策下達同遊戲規則已變, 這個劏房租金管制竟然在立法局無風無浪咁通過? 所有持份者都粒聲唔出?

劏房汁哂推高租金,正呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]