• 瀏覽: 19,626
  • 回覆: 108
  • 追帖: 2
我屋企樓下個單位本身有個阿婆住,但上星期喺因為喺屋企跌親所以過咗身,都屬於自然死亡?

咁樣叫唔叫凶宅?會唔會影響我層樓個價?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Ansabala 於 2021-10-21 02:47 PM 發表

我屋企樓下個單位本身有個阿婆住,但上星期喺因為喺屋企跌親所以過咗身,都屬於自然死亡?

理論上晤會影響,因為唔相信會影響銀行按揭批核。跌親過身都係送咗去醫院之後嘅事啦。

引用:
原帖由 Ansabala 於 2021-10-21 02:47 PM 發表

喺凶宅網上屬於

冇定義。

引用:

可以睇下專家點講

https://topick.hket.com/article/1478693/置業達人King Sir:凶宅的定義

引用:

自然死亡,又非同層,估價唔會影響。

其實自然死亡係無人會知架喎

當然唔係凶宅啦,你又估下有個人係20樓某單位跳樓死,但跌咗落1樓個單位露台花園而死,最後邊個就凶宅

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-21 03:43 PM 發表

理論上晤會影響,因為唔相信會影響銀行按揭批核。跌親過身都係送咗去醫院之後嘅事啦。
聽講未送到醫院已經不治

引用:
原帖由 d.crab 於 2021-10-21 04:09 PM 發表

其實自然死亡係無人會知架喎
agent 知

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-10-21 04:51 PM 發表

當然唔係凶宅啦,你乜估下有個人係20樓某單位跳樓死,但跌咗落1樓個單位露台花園而死,最後邊個就凶宅
2個都係?

睇下銀行古價咪知囉

唔知有無法律界可以解答吓呢?

引用:

估到價唔算

係醫院丁咪唔算

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]