• 瀏覽: 20,719
  • 回覆: 108
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Ansabala 於 2021-10-22 12:03 PM 發表

2個都係?
如果計怨魂就兩個單位都係凶宅,但銀行審批按揭就20樓係凶宅,甚至樓上樓下左右全層都會算入凶宅範圍,按揭就做唔足,以前係咁計不過依家就唔肯定銀行仲係咪咁計

引用:
原帖由 Ansabala 於 2021-10-21 02:47 PM 發表
我屋企樓下個單位本身有個阿婆住,但上星期喺因為喺屋企跌親所以過咗身,都屬於自然死亡?

咁樣叫唔叫凶宅?會唔會影響我層樓個價?
死於非命先算凶宅

最終要參考銀行估價
有價就有市

嚴格黎講是算,不過死者不是死於非命,怨氣無咁大

引用:
原帖由 Ansabala 於 2021-10-21 02:47 PM 發表
我屋企樓下個單位本身有個阿婆住,但上星期喺因為喺屋企跌親所以過咗身,都屬於自然死亡?

AA話不算

引用:

算係凶宅

引用:

香港地,唔係個個都喺醫院死嘅。

引用:
原帖由 D奶baby 於 2021-10-22 03:42 PM 發表

兩個都算係凶宅
你睇幾年前秦天半島個公務員個仔係自己屋企跳落平台
他屋企都算係凶宅
同層單位都被估低價300萬左右
但其實個層個平面圖係距離最遠的單位
係兩邊的角落
中間有牆壁
另外個單位出去搭電梯唔會經過
如果以靈異節目計就兩個都係凶宅,但如果係銀行做按揭就20樓案發單位同上下幾層同層都受牽連

引用:
原帖由 Ansabala 於 2021-10-22 12:02 PM 發表

聽講未送到醫院已經不治
宣佈死亡要由醫生簽名,即是婆婆o係醫院走的

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2021-10-22 12:57 PM 發表

一般黎講
只要冇明顯死亡跡象,例如身首異處
救護員唔可以將「傷者」判斷為死亡
証明樓主好幸福,未經歷過身邊親人過生

應該唔算!地方住得耐,都有人死咖啦!

引用:
原帖由 jj138 於 2021-10-22 12:10 PM 發表
唔知有無法律界可以解答吓呢?
法律上法冇定義宅凶

引用:

兇宅是指非尋常有人死亡,例如自殺,他殺也是,但阿婆跌親,引致死亡屬於意外,所以該層樓不算兇宅!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]