• 瀏覽: 13,083
  • 回覆: 158
1.利率有序上升
2.中國經濟可能再度放緩
3.香港監控政策不支持(本人非常支持國家關注樓市 絕對係德政)
4.移民減少實際需求
5.中國人口可能減少填補缺口有壓力
6.CCL走勢弱企唔穩倒跌
7.市民開始對新盤有戒心(未必有賺)

利申 本人同為樓市大好友 剛購入海外物業
鼓勵大家檢視政策 控制風險注碼
歡迎認真討論

熱賣及精選
樓主可以分析一下建築成本嗎?

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-10-21 12:41 PM 發表

1.利率有序上升
3.香港監控政策不支持(本人非常支持國家關注樓市 絕對係德政)
4.移民減少實際需求

歡迎認真討論
1)利率升啲正常,但升極有限
2)估計會
3)睇返施政報告,唔覺政府會做好多野,而政府需要地價來建設北區都會區
4)會
5)要睇有幾多大陸人來港填保香港本地人移民
6)樓價高,CCL 會升,反之亦然
7)新盤一向未必賺。

引用:
原帖由 19天下 於 2021-10-21 01:04 PM 發表

http://paper.wenweipo.com/2006/06/06/ME0606060001.htm

引用:
原帖由 19天下 於 2021-10-21 01:04 PM 發表

以後唔好再講建築成本水人買,AA

引用:

建築成本幾多呀?點解梅窩平過市區,唔通起鹹水樓?浪翠園幾$呎呀?你唔去買屯門40年單支樓,平過建築成本喎,你又買唔買呀,AA

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-10-21 12:41 PM 發表

1.利率有序上升
4.移民減少實際需求

歡迎認真討論
雖然有些理由我不同意,但我都睇淡
1)香港龍頭行業-金融業在下半年發展明顯減慢,在內外多個因素下,香港金融業冇乜運行,連帶人工高的投行員工,人工花紅都大受影響,這批人係樓巿的重要買家。
2)股票慘淡,亦令唔少人損手,在財富效應下,經濟轉差,樓巿亦有影響。
3)對外通關冇望,係香港的外國人會加速離開香港,令供應增加。

支持好淡理性討論

好過隻馬

引用:

離島建築成本應該比市區多好多,點解離島樓會平一大半?問呢個問題一定係智商有問題。

引用:
原帖由 khykhykhy 於 2021-10-21 01:27 PM 發表

支持好淡理性討論

好過隻馬
側邊隻馬係打手

引用:

小弟不才 工程界最多枱底數
無能為力

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-10-21 01:41 PM 發表

小弟不才 工程界最多枱底數
無能為力
咁我班門弄斧囉,先看這條link 雖然是2018年的;
https://news.now.com/mobile/finance/player?newsId=316952
聽聞現時成本約7000,是10年周期高,即係有機會回落,去番4000多。約相反破頂,可能出現樓市滯脹lor。

引用:

一間居屋建築成本80萬自己計下私樓好些少應該幾錢囉.
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210823/s00002/1629655721955/建築成本跌幅較輕-首見公屋貴過居屋-房委成員-地勢影響成本-整體投標價趨跌

引用:
原帖由 ben1999 於 2021-10-21 01:37 PM 發表

側邊隻馬係打手
即刻開post,樓價七大利好因素.
打手真犀一個打一百個.別問都要企埋一邊.

香港銀行水浸,加息比錢存戶洗?好難咯?唔會加!

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]