• 瀏覽: 37,899
  • 回覆: 292
引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-19 04:22 PM 發表

乜冇人買呀?日本咪買緊
你估佢自願咩,台灣最近都買好多架。而家美國都話唔能夠再QE黎買債了,都唔知佢仲有咩計🙄

阿爺在下棋,旁觀者不得依牙鬆槓。

支持繼續大幅減持

引用:
原帖由 老千股1171 於 2021-10-19 01:12 PM 發表
是咪美股開始爆煲

中國8月減持美債213億美元                                       

2021-10-19 HKT 06:50

美國財政部數據顯示,中國8月持有1.047萬億美元的美債,按月減持213億美元,是第2大債權國。至於日本持有美債近1.32萬億美元,按月增持96億美元。

數據亦顯示, ...
中國有貿易盈餘,無買美債代表已投資到別處。

萬幾億中只係減持三百幾億, 比例極少, 影響極輕微

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-10-19 04:25 PM 發表

一日利息相當於香港政府一年收入,印咁多,遲早爆,資源有限,美金就無限印。美國年年赤字,真係超級通漲,邊個仲會渣美金?渣返實物
同樓市一樣,個個唱爆,唱左咁多年都未爆

引用:
原帖由 anish01 於 2021-10-19 04:39 PM 發表
萬幾億中只係減持三百幾億, 比例極少, 影響極輕微
三百億美金本去買石油仲實際,升到80蚊一桶

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-19 04:42 PM 發表

同樓市一樣,個個唱爆,唱左咁多年都未爆
用樓同美債比個個真係白痴,樓係印出來?

引用:
原帖由 Versailles 於 2021-10-19 02:25 PM 發表
美國玩完 
咁就要睇美國12月前有乜策略。🤣🤣🤣
美國財政急到瀨屎,如果仲唔屈金,軍人都無糧出。🤣🤣

世界各地去美元化已開始

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-10-19 04:45 PM 發表

三百億美金本去買石油仲實際,升到80蚊一桶
油要幫襯契哥天價油

引用:
原帖由 sscywong 於 2021-10-19 04:18 PM 發表
213 / 10,683 = 2%...

減得嗰丁屎... 美國佬當你冇到啦 
30萬億債,咁大陸都唔係渣好多啫,咁就排第2,其餘d債邊個渣?

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-10-19 04:46 PM 發表

用樓同美債比個個真係白痴,樓係印出來?
我講爆呀,好認真禾

引用:
原帖由 maria95 於 2021-10-19 04:47 PM 發表

油要幫襯契哥天價油
天唔天價就唔知,咁樣燒油法,應該人類好快收皮

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]