• 瀏覽: 10,636
  • 回覆: 134
政府統計處公布,2021年年中香港人口臨時數字為7,394,700人,較2020年年中減少87,100人,下降1.2%。

2020年年中至2021年年中,本港有38,500人出生,50,400人死亡,自然減少11,800人。

淨遷移人數為75,300人,其中13,900人持單程證來港,89,200人為其他香港居民淨移出。

- 以家庭平均人數3人計算,香港人口少咗87100人,住屋需求下降了29000個。

熱賣及精選
mola mola,求生門已關上

硬好不肯接受現實

如果淨移出趨勢持續,2021年下半年又再減少40000人口,住屋需求又再減少13000個單位。

應該為移出人口設立英雄紀念碑。

人口減小係好事
香港根本唔夠位住咁多人

人口減小=人均資源增加
對市民係好事, 對財團是壞事

引用:
原帖由 onnam 於 2021-10-19 08:54 AM 發表

政府統計處公布,2021年年中香港人口臨時數字為7,394,700人,較2020年年中減少87,100人,下降1.2%。

2020年年中至2021年年中,本港有38,500人出生,50,400人死亡,自然減少11,800人。

淨遷移人數為75,300人,其中13,900人持單程證來港,89,200人為其他香港居民淨移出。

- 以家庭平均人數3人計算,香港人口少咗87100人, ...
香港人流入只有單程證?光我坐大廈,就有3個家庭從外國回流喎🤔

夠竟係剛需定下降?

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-10-19 09:50 AM 發表

香港人流入只有單程證?光我坐大廈,就有3個家庭從外國回流喎🤔
唔覺人少左!街度嘅人仲多過未封關前

引用:
原帖由 onnam 於 2021-10-19 08:54 AM 發表

- 以家庭平均人數3人計算,香港人口少咗87100人, ...
其實香港可以好似澳門咁,澳門工作,住內地。香港又香港工作,住內地,馬上解決住屋問題啦。中山過香港先話90分鐘,天水圍去柴灣都唔止90分鐘啦

從來香港只有炒樓需求(硬好: 唔係炒,係投資)

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-10-19 10:01 AM 發表

從來香港只有炒樓需求(硬好: 唔係炒,係投資)
同意
不過炒樓既野可升可跌
到樓價跌三四成既時候
就睇下到班炒家仲搵到邊個接火棍

引用:

很多人唔結婚噶

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-10-19 10:01 AM 發表

其實香港可以好似澳門咁,澳門工作,住內地。香港又香港工作,住內地,馬上解決住屋問題啦。中山過香港先話90分鐘,天水圍去柴灣都唔止90分鐘啦
中山去香港係90分鐘,但要去到柴灣就唔止了。
正如理論上高鐵去廣州係一個鐘,但實際上每日從香港家出發去到廣州返工(或調轉)並太可能。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]