• 瀏覽: 1,890
  • 回覆: 27
唔講譚仔呀姐輕鬆買3層樓,或生仔如林保,非必需品。

1. 林鄭親口話:以後生仔,不會再有摟價考慮問題,佢承認高樓價令香港人生育不了
2. 人口調查,政府文件指出,香港出生率,己經連續三年下降。
3. 教育小班制,教育局承認,香港有結構成問題,需要殺校。

利申:唔係要摟市大冧,但希望有類似新架波政策,有小朋友冇產嘅家庭,可以半年至一年上樓。

熱賣及精選

9吹...實際野做唔到

有本事咪共富明搶..一搶親包你大跌到地獄咁..

引用:
原帖由 seanball 於 2021-10-18 06:33 AM 發表

9吹...實際野做唔到

有本事咪共富明搶..一搶親包你大跌到地獄咁..
政府黎緊要用萬幾億發展新界北同明日大嶼,樓大跌,邊個比錢呀?

不過政府要大增供應之下,樓價又不跌,根本無可能,只是未來五年在未有新供應之下,樓價會穩定

有樓都唔生,新加坡d人都係咁
物價咁貴,點叫人放心生
一係就真共富,每人都派一千個,有錢咁就放心生一兩個
一係立法唔結婚唔生過某個歲數就罰巨額罰款/強迫結婚生育

想攞著數想到破壞正常經濟?生到都唔識教唔識養啦!無知又亂噏!你知唔知?生育率最高頭60都係貧窮國家!新加坡排香港後面,台灣排包尾!無知教人生仔?問題根源未攪清!咪害下一代啦!

引用:
原帖由 airforce3 於 2021-10-18 06:29 AM 發表

1. 林鄭親口話:以後生仔,不會再有摟價考慮問題,佢承認高樓價令香港人生育不了
2. 人口調查,政府文件指出,香港出生率,己經連續三年下降。

利申:唔係要摟市大冧,但希望有類似新架波政策,有小朋友冇產嘅家庭,可以半年至一年上樓。
我又喺度諗會唔會有好多年青情侶為咗上樓又走去生小朋友.
樓價過高係事實,我都認同政府應該做啲嘢幫下年青家庭. 但資助房屋出售一定要有嚴格限制唔係又畀人攞嚟炒樓

搵大陸人落嚟

你等正苦垃髮會落實就等返20,30年啦
全部都係地橙商既人
直接跪求中央出手比較快

引用:
原帖由 ak47_7180 於 2021-10-18 07:59 AM 發表

我又喺度諗會唔會有好多年青情侶為咗上樓又走去生小朋友.
樓價過高係事實,我都認同政府應該做啲嘢幫下年青家庭. 但資助房屋出售一定要有嚴格限制唔係又畀人攞嚟炒樓
澳門有「經屋」為先例,不可抄賣,只可自住,
將來只可原價賣俾政府

引用:
原帖由 comicparty 於 2021-10-18 07:19 AM 發表

有樓都唔生,新加坡d人都係咁
物價咁貴,點叫人放心生
一係就真共富,每人都派一千個,有錢咁就放心生一兩個
一係立法唔結婚唔生過某個歲數就罰巨額罰款/強迫結婚生育
使鬼派1000個,生出黎小朋友,由幼稚園到大學 都由國家教育  去紅校讀,每月俾1萬1個小朋友既家長。住公屋有2年上到樓,到時大把內地同胞衝上黎生6-7個。

引用:
原帖由 airforce3 於 2021-10-18 06:29 AM 發表

你睇下,香港政府要為啲唔買樓既人付出幾多成本,又北都會區起過百萬間公屋,又明日大嶼又起樓,而家又周圍都起樓,又基建等等。
而家又要求埋指導價,鏟走資本主義,真係巴閉,真係成個香港都圍住你哋轉唔洗發展,錢都用晒你地身上。
為左層樓,真係失心瘋,乜都想得出,好快要求埋買樓刑事化。

港女都係睇唔上眼。拍拖都冇機會仲點結婚。。何來有仔生。。。。婚後仲辛苦個做女咪等離婚。。。

算吧啦!結局係點明眼人心知肚明

引用:
原帖由 DEFEND 於 2021-10-18 07:48 AM 發表

想攞著數想到破壞正常經濟?生到都唔識教唔識養啦!無知又亂噏!你知唔知?生育率最高頭60都係貧窮國家!新加坡排香港後面,台灣排包尾!無知教人生仔?問題根源未攪清!咪害下一代啦!
笑撚死
2021年啦
香港仲要靠啲老seafood既得利益者
只係識黐住地產高樓價 發達
全世界最有錢都係搞高科技
香港就無撚用仲要食老本幾耐

引用:
原帖由 stman919 於 2021-10-18 08:03 AM 發表

搵大陸人落嚟
咪臭係, 強國十幾億新香港人可以即日補充, 洗乜你D香港人生仔你返去揾你老豆打飛機互射啦少D幻想早D訓

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]