• 瀏覽: 31,264
  • 回覆: 381
  • 追帖: 5
七十年代頭 :
個人月入約$1600 (唔洗學歷製衣廠)
1976年太古城3房單位約30萬元
美孚新邨大單位售價約12萬港元
計算後就算係打製衣廠工,兩個人家庭
需要用300000 / 3200 = 7.8年人工先可以買得起太古城
需要用120000 / 3200 = 3.1年人工先可以買得起美孚新邨
而元朗大西北可以再平一半,用晒兩個份糧真係兩年可以上到樓

PS.當然一般打工仔點會買新樓仲要太古城,再平嘅大把選擇啦
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

八十年代頭(1982左右) :

家庭入息中位數 : 約 $11400

2019報導
剛成交的太古城為銀星閣高層C室,實用面積約809方呎,建築面積約905平方呎,屬3房連套房間隔,以1,760萬元易手,折合實用呎價約21,755元。原業主獨家放盤予該公司,而買家亦在區內物色優質單位,見上述單位價格合預算,故議價後購入單位作自住之用。

原業主於1982年以約82.6萬元入市,是次轉售帳面獲利約1677.4萬元,升值約20.3倍%

假設一個一般家庭要買入1982年太古城
826000/11400 = 6年收入

而當時買遠D沙田
都係一半價錢唔洗,
設一個一般家庭要買入愉景花園
400000/11400 = 2.9年收入

ps. 先唔講元朗呢D再西北D地方.再平都仲有
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2021現實

好喇到睇返現時香港情況
政府統計處近期公布了《綜合住戶統計調查按季統計報告》,當中有列出,全港家庭住戶每月入息中位數。

報告顯示,2021年第2季的家庭住戶每月入息中位數為26,500元。撇除外籍家庭傭工後,家庭住戶每月入息中位數為26,200元

香港就業人士月入中位數為 : 19,600
家庭住戶每月入息中位數為 : 26,200 (升左只係80年代頭一倍多)

全港二手住宅平均樓價 : 910萬
9100000 / 26200 = 28年

美孚新邨大單位 : ~900萬
9000000 / 26200 = 28年

太古城3房單位 : ~1700萬
17000000 / 26200 = 54年

仲要未計呢D樓已經係折舊左幾十年!
仲要留意呢個數唔係話你儲咁多年錢之後就買到
而係你成家唔洗唔食唔用1蚊呀

Q1 : 一定有人會話依家D市民一般又點會買太古城?
A1 : 70年代 80年代 一般打工仔同樣都唔會買太古城 美孚新邨啦. 仲要新樓
因為呢D大苑易D有咁多年價錢先有得比較

Q2 : 依家買大西北都唔洗900萬
A1: 睇返咁多年數據,基本上大西北打個半價,900萬 除一半 450萬一個單位夠合理未?
54年/2 咪仲係要成26年家庭收入,全家唔飲唔食! 對比起70,80年代
大西北3年家庭收入...太古城都係6年點比?

Q3 : 喂你未計利息,舊時要供20%.依家2%都冇
A1: 我真係未聽過舊時D人買樓要供25年,20年
一口氣買到你點會借20%利息去供?
喂.先講緊全家收入3年,呢個係咩概念?
換做2021年嘅今日 :
26,200 (家庭月入中位數) x 36(個月) = $943200
喂,大老,如果依家FULL PAY 94萬可以買到層樓
你會唔會儲9萬蚊(一成首期),就上樓 然後比25年(20%)利息呀?
咁不如比較埋依家借大耳窿999厘息買樓丫
舊你就算買唔到都唔會借9成去買.
大吧人差少少都係同朋友屋企人借少少再買.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

當然實際上舊時買樓都唔係真係咁易
因為數據上嘅兩年又好6年又好.係講緊全家總收入
未計支出 要儲都要時間
但現實上依家係冇可能比到大部份人有買到樓嘅希望

而呢到有D風向撚就成日合理化依家樓價高到唔尋常嘅狀態話係正常
講舊時就用D一般打工仔,0學歷做例子,買就買新樓,
借就借9成.供就20%供25年
講到人人舊時都要買到樓係好難

而一比較到依家,就叫人地唔好睇中位數(姐係已經無視過半人)
然後買樓就舉大西北再舊樓,兩公婆都係收入多過大學生中位數收入
然後話條數打個和,同舊時差唔多

佢地就係想話你知你可以點?
係辛苦嫁喇,幫我租樓,唔係我點買下一間

現實
香港係大陸後花園
唔同其他國家,有供有求情況下
當D人買唔起樓果時,需求就會減少,價錢就會開始穩定
因為正常國家,買樓嘅大部份邢求就係本地人
跨D講 香港情況係香港700萬人都買唔起樓
都依然有需求,依然有人買到,13億人只係有錢果D都夠買你香港D樓
情況就好似半山咁,全香港有錢人都買半山,
半山就貴,跟本半山本身有D咩原居民又好,乞衣又好
唔會因為佢地本身買唔起半山,半山就會因為少左人買得起而跌價
而我地香港人係呢個情況

我地情況好似大陸D民工去大城市生活咁
我地做野可以租得起,
但當地D樓價跟本唔係一個打工仔可以比得起
你真係搵到錢就可以永遠留低生活,
而你係靠租,遲早都係要走
呢到已經比人霸左,明唔明?

附件

1.jpg(102.54 KB)

2021-10-17 09:41 AM

2.jpg(57.59 KB)

3.jpg(404.03 KB)

熱賣及精選
嗰陣時息口幾多?

數係咁計!做唔做到就令計
已前係一個人做五個人洗多的事!
7幾年,做個消防員,都冇一千蚊人工一個月

以前一家人5、6把口,仲有,銀行利息平均7、8釐。
最高供過10釐以上。

引用:
原帖由 wilson_ 於 2021-10-17 10:53 AM 發表

以前一家人5、6把口,仲有,銀行利息平均7、8釐。
最高供過10釐以上。
向前望,不要時時睇番4,50年前,沒有幫助,只會是失敗者

引用:
原帖由 messi1978 於 2021-10-17 10:59 AM 發表

向前望,不要時時睇番4,50年前,沒有幫助,只會是失敗者
我只係想講,以前要買樓,其實仲難過而家,如果容易,點解上一代唔留返幾個單位比下一代!

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-10-17 09:39 AM 發表

七十年代頭 :
需要用300000 / 3200 = 7.8年人工先可以買得起太古城
需要用120000 / 3200 = 3.1年人工先可以買得起美孚新邨

https://cdn.discuss.com.hk/t/463a74/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_211017/20211017_8402354753bb5a6df837fbRUdQv5vA8j.jpg ...
老作數據,香港買樓從來都唔易。

買樓日日賺.....

香港起私樓速度太慢,睇西九同埋啟德就知乜事,多少年了。政府唔起樓真係好麻煩,佢唔係起唔到,看迪士尼,要起的話,多快哦。

以前掃地都夠膽幾層
周圍碌卡賭白頭片?

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-10-17 09:39 AM 發表

七十年代頭 :

https://cdn.discuss.com.hk/t/463a74/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_211017/20211017_8402354753bb5a6df837fbRUdQv5vA8j.jpg ...
所以話用香港人工月入中位數 : 19,600去買內地樓 (大灣區) 較為合理!
例子35000RMB/平方, 70平方二房一廳 (750呎左右)
都係245萬左右~

但買左咁又點, 現在又唔係內地生活, 買左都係租出去!
或者退休打算去內地生活就OK! 但到時被人住到殘, 要重新裝修!

QE前租金不夠付利息,現在掉轉了,借得大賺得大,所以相信多了很多投資盤,但政府沒有相應政策。

我跟你相反意見, 理性討論而已:

1) 以前的人入不敷支, 今日唔知聽日事, 工作不穩定, 利息高, 對他們來說是天價

2) 以前的人沒有樓市升值的經驗, 現在卻是深入民心. 互聯網也令資訊透明.

3) 現在林鄭PLAN 係九成按, 買層800萬樓, 大把人只要兩公婆有幾十萬可上車。這借錢方式, 肯定大大托住個市。等最低工資一上, 樓市又托住了。

4) 香港好多人好有錢, 你估唔到。現在肯定係樓市低潮, 但都留在高位。

引用:
原帖由 patrick1668 於 2021-10-17 09:54 AM 發表

嗰陣時息口幾多?
1979年供樓利息21厘、
還有年期不可以超過1997年,
如果加息就每月加錢
當年淘大花園第一期462尺
樓花16萬五千。高層

引用:
原帖由 patrick1668 於 2021-10-17 09:54 AM 發表

嗰陣時息口幾多?
好似廿厘喎⋯⋯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]