• 瀏覽: 10,801
  • 回覆: 11
+2
引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2021-10-16 05:22 PM 發表
你咪用1000萬買層2手樓囉,第日政府定個指導價係500萬唔好喊囉。

內地己有600萬買,只比300萬賣啦
所以不要說中央言之不預,現時國內有辦你地睇,幾個月跌3至5成,深圳一個星期國慶假只有4宗2手成交,讓嗰班不聽中央樓住不炒的炒家回到解放前,無論跌幾多,記住準時還樓貸丫,一班只會羅住宅這種必須品炒賣的人,死不足惜,要你地負資產已經係天恩啦,俾著我一定告佢地一個擾亂物價的罪名。

對香港鐵拳來到的時候,你們班炒家絕對唔會有時間套現,到時成交好似深圳咁,你地想套現走資或移民,門都沒有,對付完地產霸權,再讓國內同胞來接爛攤子,要佢地現在來接貴貨俾你班炒家套現走資移民? 想都不要想丫,等跌5成,出埋指導價都未遲,打擊地產霸權係香港內政,不要說違反一國兩制

引用:
原帖由 yyyymmdd 於 2021-10-16 07:05 PM 發表
香港係中國一部份指導應該都一樣
正確,一國之下,一國一定行先,打擊地產霸權,急人民所急,香港人唔聽話照炒樓唔緊要,中央已經警告過你地,國內做埋樣辦你地睇,幾個月跌3至5成就係對漠視樓住不炒的炒家作出懲罰,依家香港的炒家一樣唔聽話,這些人就好似國內的炒家咁,需要狠狠的打擊,讓佢地一下子回到解放前,讓他們連套現走資的機會也沒有

引用:
原帖由 wiseguy88 於 2021-10-16 07:21 PM 發表
如果香港有指導價,測量師死得
現時香港的專業資格的頒發都唔可以再控制係團體手上,而係應該由政府部門頒發。測量師係建造時大把發揮的機會,唔會死

引用:
原帖由 123chiu2001 於 2021-10-16 07:35 PM 發表
香港作為內地既一部份
樓市指導價是必須的,而且係惠民措施
所以推出只不過係時間問題
正確,香港係中國的一部分,中央善意指導香港樓價,讓香港樓市健康發展,打倒地產霸權,深得民心民意,反對的多是投機炒賣的炒家,死不足惜

引用:
原帖由 大灰世界 於 2021-10-16 07:31 PM 發表

那麼深圳,廣州,上海有一二百W樓賣嗎?傻仔!
你不是投機炒賣的炒家,就係吸食民脂民膏的地產中介,全部都係階級敵人,你睇下國內的炒家和你地國內的中介同行啦,這就是違反樓住不炒國策的後果啦,炒家不是破產就係將以前投機賺到的錢嘔返出來,一係就好似國內中介咁減薪裁員和倒閉。

引用:
原帖由 taikonautxyz 於 2021-10-16 08:02 PM 發表
施永青話一國兩制,有基本法呀!
打擊炒樓,打擊地產霸權是香港內政,是香港內部事務,中央只是建議和指導,沒有違反一國兩制。

愛國者治港,完善選舉制度有沒有違反基本法? 有沒有違反一國兩制? 沒有丫嘛,香港民生問題有序推進,解決深層次問題是中央三令五申,讓香港一國兩制恆穩致遠,解決房屋問題沒有違反一國兩制,更沒有違反基本法,只是民生問題,內政問題。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-10-16 08:25 PM 發表

你咁樣只會比人覺得你 冇錢冇樓 發爛渣⋯
我歡迎港人買樓,買多些更好,因為將來中央樓住不炒國策來到香港的時候,佢地自然明白自己今日幾傻,竟然唔信中央會來真的,就跟今日國內炒家和地產中介一樣,後悔莫及,估唔到樓市幾個月就跌三五成,想走都走唔切

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-10-16 10:55 PM 發表
一國兩制
打擊地產霸權深得民心,什麼地方違反一國兩制? 解決深層次矛盾是香港內政來架,愛國者治港,完善選舉制度有沒有違反一國兩制? 完全沒有嘛,中央只是指導香港解決問題,決定和執行都是香港,完全符合一國兩制和基本法,中央難道提意見讓香港參考也不成?

引用:
原帖由 子時會科技 於 2021-10-16 10:59 PM 發表

聰明仔,知唔知乜叫保持資本主義五十年不變啊
是有社會主義特色的資本主義,要知道中央只是指導香港解決問題,提意見而已,現時香港已經愛國者治港,並完善選舉制度,一國兩制必然恆穩致遠,現時係時間集中解決香港社會的深層次矛盾,消滅劏房問題,集中內政民生問題,為香港長治久安做實事

引用:
原帖由 不想再等 於 2021-10-17 09:52 AM 發表
內地冇得炒樓,美股宜家都可能吾俾炒,可以想像D錢會谷曬黎香港炒股炒樓,香港人再吾醒覺買定D資產保值,將來就要訓街了
中央嚴打資產外流, 房住不炒,炒高香港房產,等同頂風作案,國內的中介和炒家就係頂風作案,於是中央收回地方賣地權,限按揭,指導價,中介立刻裁員,減薪,倒閉,施生即刻轉口風,原先支持中央,依家就批評中央,變臉變得幾快,香港中介本就係面臨科技淘汰的行業,依家仲要頂風作案,就好似國內好多中介話做左十幾年中介,無一技之長,依家被裁唔知做乜好,香港的中介都一樣。炒家更唔使講,幾個月無左3成5成樓價,想賣又無人買,成個市場根本無成交,個個月要還貸款,個心滴血丫

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-17 10:31 AM 發表

一年後睇返咪知囉,個個好似專家咁爭辯都冇意思。而我就不相信中央是想香港樓市跌幾成嘞。
年頭國內中介和炒家都係咁講,全部異口同聲話國家都唔想樓價跌,政府收入好多來自賣地架,國家做場大龍鳳姐,無事的,當時國內的專家,中介全部都沒當係一回事,房住不炒口號來的姐。跟你唸法何其相似? 然後依家大量中介就係度拍片話俾人炒左,一係就話無左底薪但又無成交,好多門店倒閉,又話自己乜都唔識,唔知可以做乜,做左十幾年中介都唔知可以點算,仲要還貸款,一家大細唔知點好,喊哂口咁

引用:
原帖由 wilson_ 於 2021-10-17 11:09 AM 發表

息口唔升,供樓銀碼唔會變,(住屋開支不變)甚至乎可以拉長D年期,供小D。

冇樓,業主加租,住屋開支上升,真係冇啖好食。
過去可能啱,現時每年入伙已經到達高峰期,每年私樓差不多1萬8千伙入伙,未計佔大頭的公居屋入伙,加上每年移民潮約10萬人釋放約3萬單位,而人口老化導致每年死亡人數創新高,釋放一定數量單位,唔肯減租咪租唔出羅,剩俾管理費好唔好?

而且中央好快就會出手,香港樓市這個炸彈再唔調控未來只會更尾大不掉,就算困難也要去解決,不能一屆拖一屆無止境拖下去造成社會動盪不安,屢屢出現社會問題,一切的根源就係來自樓價,完善選舉制度後香港再無阻力解決民生問題和地產霸權,真是要多謝中央

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]