• 瀏覽: 12,480
  • 回覆: 79
  • 追帖: 5
本身做九成按揭,同埋借足30 年,所以利息好高(對於上一代的人,利息當然好低)
h+1.3, p-2.5
上左會一年多少少,依家供樓的本係$11k, 利息要成$5.1k
暫時發覺層樓起呢一年內升左25 萬左右, 請問可否通過轉按,減輕供樓負擔?

熱賣及精選
引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2021-10-16 07:53 發表

本身做九成按揭,同埋借足30 年,所以利息好高(對於上一代的人,利息當然好低)
上左會一年多少少,依家供樓的本係$11k, 利息要成$5.1k
暫時發覺層樓起呢一年內升左25 萬左右, 請問可否通過轉按,減輕供樓負擔?
最小供左2年先有
另外,閣下因mc
銀行絕不會減息給您

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2021-10-16 07:53 AM 發表

如果你預計未來十年樓價會像過去十幾年一樣大漲小回,是可以的,但是只升25萬是不夠冚轉按成本的。如果每二年升100萬就可行。
具體方法是原按揭過了罸息期,通常是2年,而且樓價升了100萬就可以轉按同時加按,而𨍭按回贈及加按套出嚟的錢就可以冚加按多出來的還款金額及改變生活質數。2年之後又再重新做一次。如果某一年樓價跌或者升幅小呢?你份工會加人工吧?忍到樓價回復上升就可以了,你可以參考過去10年樓價走勢圖。全世界QE有利樓價

你個rate 已經係市場rate; 再轉都係差唔多

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2021-10-16 07:53 AM 發表

加按轉按好正常,當交租!但真係要有習慣儲糧日後加息填數,我87年開始供樓至現在,好高息時好慘!

幾年前 我兩三層樓都係先轉按減少供款,再換樓,再重覆之後一開二

但你9按,轉按好似唔比做30年,過6成又要供多次按保,即係你樓價升不夠6按冚條數,就無喂諗住了

引用:
原帖由 sk4598 於 2021-10-16 10:55 AM 發表

加按轉按好正常,當交租!但真係要有習慣儲糧日後加息填數,我87年開始供樓至現在,好高息時好慘!

師兄呢條息口成10.25%後生既,無乜人知

同意預備錢fp, 我都預備好舊錢,有乜事隨時fp自住,不過甘低息再買多間或upgrade都有可能

引用:
原帖由 sk4598 於 2021-10-16 10:55 發表

最20年供樓好似最高5.x%

你個rate 已經係市場rate; smilie_7

好明顯樓主係一個無乜計劃,人講佢聽唔分析嘅人。層樓已經做咗最高9成同最長30年還款期,利率又係市場價,升得25萬可以幫到你幾多,睇嚟你首期都係父母比,如果係自己辛苦儲返嚟嘅點會唔識計😮💨

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-10-16 11:20 AM 發表

最20年供樓好似最高5.x%
97 年按揭息率10%+

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-10-16 08:14 AM 發表

如果你預計未來十年樓價會像過去十幾年一樣大漲小回,是可以的,但是只升25萬是不夠冚轉按成本的。如果每二年升100萬就可行。
具體方法是原按揭過了罸息期,通常是2年,而且樓價升了100萬就可以轉按同時加按,而𨍭按回贈及加按套出嚟的錢就可以冚加按多出來的還款金額及改變生活質數。2年之後又再重新做一次。如果某一年樓價跌或者升幅小呢?你份工會加人工吧?忍到樓價回復上升就可以了,你可以參考過去10年樓價走 ...
上左會之後,我見層樓每1-2個月就升$2 萬,最近屋苑附近的舊樓會重建發展,可能因為咁,突然一升就升左$11 萬,而由上會去到依家,總供升左25 萬左右,如果個市都係依家的情況,三年後就會升$75 萬,如果日後樓市好,就唔只升$75 萬,而事實我果區的新樓一房單位,已經賣緊$6xx-$7xx萬,可能因為我果個屋苑附近有舊樓,攪到我層樓之前無乜點升

我諗我有野攪錯左,我以為轉按同換樓一樣,當樓市升值時賣樓出去,套現一舊錢,因為有一舊錢,可以做2-3 成首期買其他樓,例如第一層樓做九成按揭,因為第一層樓升值,賣左去套現一舊錢,可以做到兩成首期再去第二層樓,但原來轉按唔可以咁做,只係有回贈和利率

引用:
原帖由 最愛收息股 於 2021-10-16 09:44 AM 發表

你個rate 已經係市場rate; 再轉都係差唔多
我唔係想轉rate

只係以為層樓升左值,轉按去另一間銀行,可以由九成按揭變成八成或七成按揭,從而減少供樓的利息負擔

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2021-10-16 01:23 PM 發表

我唔係想轉rate

只係以為層樓升左值,轉按去另一間銀行,可以由九成按揭變成八成或七成按揭,從而減少供樓的利息負擔
你借嘅錢都係咁多,點減輕利息負擔?

引用:
原帖由 sk4598 於 2021-10-16 10:55 AM 發表

我依家扣除供樓開支, 自己的生活費和父母家用
一個月可以儲到$17k ,即係話我供樓最多可以$11k 係本,$22k 係利息,否則我就要落車了

請問師兄當時我想銀行攪上會,銀行話h+1.3, p-2.5封預,話就算利息點升都好,都係cap 起p-2.5,乜原來實情唔係咁? p和h 一樣都會?

因為當時攪上會d 銀行好求奇,當時銀行無做壓力測試和估價,只係睇下我入息, 成交樓同埋我的學歷和職業就話無問題,最後可以借足九成按揭,亦都因為銀行好求奇,開頭出offer 時話有$50k 現金回贈,點知去簽facility letter 時,就話打錯,只$33k 現金回贈.................

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]