• 瀏覽: 8,872
  • 回覆: 119
  • 追帖: 7
在下抱着一個目的在地產板開帖,就是勸一些“勉強上車”人士三思后行!儲多幾年錢可以買到500呎左右的居屋(一定倍數供應)無能力買嘅咪等上公屋囉!幾年后(3-4年上樓)!你一定要買私樓就自己計數,總之目前不是入市的時機!這個論點從去年講到而家,不會改變!過1-2年便知道對錯!
這個也是最后一個帖了!因為我要開工了
從黑暴開始然后疫情,我以為可以提早收檔!點知阿爺話“為人民服務”,馬上打道回港、準備開工!
我們是老一輩的香港人,土生土長對香港感情深厚!大部分都已經置業安家,唔會日日在這裡叫gogogo  !也不是只懂叫gogogo 的人所說的“廢淡”!我叫你們為“投資者”吧、其實跟炒家有分別嗎?所以,你們信奉的是地產商!無可否認,回歸幾十年來地產商大獲全勝!我也是得益者、我稱之為紙上富貴。可是,時移世易了、你同天斗同地斗都不要同而家嘅共產黨斗!四大地產商肯定大把錢,但是你問問他們現在難受嗎?大家睇嘢睇遠啲!我雖然不討論樓價升跌問題,但是我還是相信阿爺的決心和效率!香港政府已經廢咗武功!!林鄭如果連任,證明佢會聽話,阿爺會樂于有條橋,各方面都會温柔一點。如果換人阿爺會更加直接行事,更具效率!
最后,祝願所有香港人日日有工開、人人有樓住!愛祖國愛香港!

熱賣及精選
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-10-15 11:18 PM 發表

在下抱着一個目的在地產板開帖,就是勸一些“勉強上車”人士三思后行!儲多幾年錢可以買到500呎左右的居屋(一定倍數供應)無能力買嘅咪等上公屋囉!幾年后(3-4年上樓)!你一定要買私樓就自己計數,總之目前不是入市的時機!這個論點從去年講到而家,不會改變!過1-2年便知道對錯!
從黑暴開始然后疫情,我以為可以提早收檔!點知阿爺 ...
我一定係信丫爺

丫爺話房住不炒,於是丫爺係十幾廿個大城市推出指導價,樓價立馬係幾個月內跌左3到5成,整個國內剛需無哂,整個國慶假深圳才有4套2手房成交,內地中介大量失業和倒閉,丫爺一句房住不炒,立馬就做到,怎能不信丫爺?

97至03香港樓市幾年跌7成,今日國內樓市幾個月跌3到5成,皆有異曲同工之妙。現時丫爺話香港遊戲規則改變,消滅劏房,樓住不炒,你信唔信? 反正我信了

今晚祖國神舟十三飛太空,祝願成功升空
心情好,聽日爆單勁料!

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-10-15 11:18 PM 發表

感謝國家為香港人謀福祉
感謝師兄講出中央未來方向,年輕一輩就算唔係有好高人工,都可以係香港安居樂業。

我信市埸

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-10-15 11:30 PM 發表

今晚祖國神舟十三飛太空,祝願成功升空
心情好,聽日爆單勁料!
記得耐唔時上黎爆下料

引用:

信自己。要自己賺錢多過樓升,立於不敗之地

@馬神之神

引用:
原帖由 hl1723 於 2021-10-15 11:36 PM 發表

我信市埸
如果閣下有看過我之前的留言,這個正正是我的看法!無需gogogo !也不用跌7成!都是廢話!市場是最好的寒暑表,目前是否轉角位?1-2年左右市場會給你答案,唔使拗!

有道理, 樓主

引用:
原帖由 hl1723 於 2021-10-15 11:36 PM 發表

我信市埸
我都信市場

凱投宏觀首席亞洲經濟學家馬克·威廉斯 (Mark Williams) 估計,中國仍有大約 3,000 萬處未售出的房產,可容納 8,000 萬人。這幾乎是德國的全部人口。

最重要的是,據凱投宏觀估計,大約有 1 億處房產可能已被購買但未被使用,可容納約 2.6 億人。

市場話依家國內賣樓要平3到5成,市場咁話我無理由唔信。

引用:
原帖由 limax 於 2021-10-15 11:39 PM 發表

信自己。要自己賺錢多過樓升,立於不敗之地

@馬神之神
以前嘅香港人精神就是信自己!一定得!互勉

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-10-15 11:41 PM 發表

以前嘅香港人精神就是信自己!一定得!互勉
以前就話難dd, 樓市牛皮左兩三年。易左好多了。

梗係信啊爺啦。你有眼睇,啊爺有勇有謀,呢幾年咁複雜,咁艱難都無輸過,繼續按自己計畫發展。小小一個香港,而家都冇晒外部勢力干預咯,大致上係行政問題,執行問題,時間問題。啊爺有決心做,點會做唔好?基建而已,唔好唔記得啊爺有個外號係基建狂魔。而且你睇個勢,而家唔係話啊爺而家見倒有咁既問題題出來,而係已經有晒計畫。
如果林鄭唔連任,今時今日,你估啊爺會揾咩人做?只會更雷厲風行。不過我相信林鄭會連任。

我信耶蘇 特別係耶撚基佬 你睇下啲黃人 唔支持基佬就等於歧視 我立刻黑人問號

引用:

我信市埸
價錢當然係市場決定,但係政府政策,政府行為都係市場既一部分啊。最後都係供求問題。

主題標籤 #投資
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]