• 瀏覽: 1,610
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
現實又證明疫情,共富都不能令樓價大跌。淡淡可做淡的理由越來越少。

個個想買樓
業主唔肯減
新盤繼續搶
廿年等等等
樓價升升升

熱賣及精選
加息吹咗10年以上,結果係點?淡淡最明白
提來都無謂

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-10-14 07:44 PM 發表

加息吹咗10年以上,結果係點?淡淡最明白
提來都無謂
加息吹左十年,唯一有反應就係2-3年前有次美國加1/4厘,本來香港都唔想加,傳聞政府迫加因為果排攪緊土地大便論,最後加左1/8厘,故事已完啦,十年就係加左呢一次囉。

d淡淡唔知係唔睇新聞定失憶,永遠轉個頭就可以繼續吹加息。
永遠唔醒。

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-10-14 07:33 PM 發表

現實又證明疫情,共富都不能令樓價大跌。淡淡可做淡的理由越來越少。

個個想買樓
業主唔肯減
新盤繼續搶
廿年等等等
樓價升升升
施政報告表明了中央「共富」的立場,就是要香港地全面CBD化

引用:
原帖由 philipwan 於 2021-10-14 07:35 PM 發表

吹埋加息,掂啦!

曾俊華稱市民要留意利率調頭回升風險 資產市場仍然存在泡沫風險 (2009年12月)
http://videolike.org/view/yt=yq5j;qS0;Ij

曾俊華叫人唔好買樓 威嚇遲早會加息 (2010年11月)
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101130/00176_002.html

曾俊華:勿 ...
吹加息都係燈神

引用:
原帖由 海邊有馬 於 2021-10-14 10:20 PM 發表

施政報告表明了中央「共富」的立場,就是要香港地全面CBD化
又升

香港缺乏「共富」的條件與理念, 齋吹都吹唔起。

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-10-14 11:23 PM 發表

香港缺乏「共富」的條件與理念, 齋吹都吹唔起。
香港是資本主義自由市場,「共富」是給每個人發達的機會,不是共別人家產。

引用:
原帖由 海邊有馬 於 2021-10-15 09:31 AM 發表

香港是資本主義自由市場,「共富」是給每個人發達的機會,不是共別人家產。
冇錯

如果真係共富, 全民都有能力買樓, 購買力大增, 樓價仲升得快, 淡淡仲死得慘

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-10-14 07:33 PM 發表

個個想買樓
業主唔肯減
新盤繼續搶
廿年等等等
樓價升升升
一向大升大跌都唔好

其實睇好睇淡唔係敵視吧......除非你動員到一大筆錢去影響到樓市
但網上幾句 可能會令到一部份人改變買/唔買  但都係少數

引用:
原帖由 海邊有馬 於 2021-10-15 09:31 AM 發表

Good point

引用:
原帖由 海邊有馬 於 15/10/2021 09:31 發表

同意

施政布告後,樓市一定旺,樓價一定升,多謝林鄭呀,哈哈哈!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]