• 瀏覽: 927
  • 回覆: 21
日本傳媒報道,中國在2015年公布「中國製造2025」倡議,希望在2025年達到晶片自製率70%的目標,但這個野心勃勃的目標在美國的制裁下顯得困難重重。

市場研究公司IC Insights的研究顯示,距離2025年僅剩4年,中國要達到70%自製率目標可說是遙遙無期,因2020年中國晶片自製率僅16%。

該機構指出,去年中國只有16%的半導體是在國內生產,但若扣除台積電、三星電子、SK海力士等在中國設廠的外國公司,自製率僅6%。中國汽車工業協會副秘書長葉盛基更坦承,汽車業所用的車用晶片國產比重不到5%。

儘管內地當局認為,自製率應達到30%,但這與「中國製造2025」目標相距甚遠。此外,在美國的阻撓下,半導體製造設備出貨延遲,亦令中國很難提高自製率。

https://money18.on.cc/finnews/co ... 1013_00842_001.html

熱賣及精選
中國太多優秀人才
睇這20年發展就知
上得太空晶片算咩

引用:
原帖由 gogoaway 於 2021-10-14 07:57 AM 發表

中國太多優秀人才
睇這20年發展就知
上得太空晶片算咩
自製率僅6%

引用:
原帖由 熊貓肥過肥貓 於 2021-10-14 08:04 AM 發表

自製率僅6%
咁幾多年前係0 ??

未達標唔緊要,最緊要一路上升緊。

d錢要買通各國元首主席,聘請大量五毛水軍維穩,邊有多餘錢研發晶片。打台灣劫台積電就有晶片啦。

引用:
原帖由 熊貓肥過肥貓 於 2021-10-14 08:04 AM 發表

自製率僅6%
全球約三百個國家
拿頭十個晶片自製率比較下

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-10-14 09:07 AM 發表

d錢要買通各國元首主席,聘請大量五毛水軍維維,邊有多餘錢研發晶片,打台灣劫台積電就有晶片啦。
美國就黎私有化台積電。菜菜子仲懵盛盛。哈哈

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2021-10-14 09:13 AM 發表

全球約三百個國家
拿頭十個晶片自製率比較下
歐美日韓台澳為一個單位 自製率達99%

引用:
原帖由 gogoaway 於 2021-10-14 07:57 AM 發表

中國太多優秀人才
睇這20年發展就知
上得太空晶片算咩
就係d人才上晒太空 分贓唔勻

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-10-14 01:27 PM 發表

就係d人才上晒太空 分贓唔勻
太牽強吧

引用:

中國太多優秀人才
睇這20年發展就知
上得太空晶片算咩
上得太空晶片又算得乜,六十年代,老聯用真空管就可以上太空啦,on.

引用:

自製率僅6%
造晶片唔難, 難既係造微型既, 7nm 5nm 3nm 果D, 連美國都造唔到, 要迫台灣交出資料

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]