• 瀏覽: 17,701
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 .🐻️. 於 2021-10-13 11:55 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211013/bkn-20211013201221682-1013_00842_001.html

中國經濟第四季點算
黃狗主人美帝害怕了,通脹來緊。
China’s Factory-Gate Inflation Surges to Highest in 26 Years

https://www.bloomberg.com/asia

引用:
原帖由 JjNn9977 於 2021-10-14 08:59 AM 發表
唔怪得近排係咁吹奏“長津湖”套戲啦。即係叫D人準備做冰雕連
傻狗,點解黃狗手足法輪功,反華勢力,最近沒有了停電的消息啊。

相信就是中央已經將問題解決啦,反而擔心下歐美主人的供應鏈問題。

引用:
原帖由 JjNn9977 於 2021-10-14 12:44 PM 發表

通脹嚟咪加息囉有乜好驚
黃狗當然唔驚啦,不過主人拜登就驚咯,如果通脹失控,下年選舉肯定輸啦。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-14 01:35 PM 發表

夠內循環就0K,其他要靠環保解決。
大陸想內循環,美國佬都唔比啦,傻仔。美國佬的購物旺季感恩節,聖誕節,班刁民要購物。

引用:
原帖由 dwong 於 2021-10-14 07:33 AM 發表
慶祝國慶,可以營造歌舞聲平氛圍;制裁澳洲,犧牲一點GDP事少,最重要能顯示中國財大氣粗,凸顯中共強大
黃能主人美國佬驚啦。通脹來緊,拜登比黃狗更加擔心。

China’s Producer Inflation at 26-Year High Adds to Global Risks
https://www.bloomberg.com/news/a ... s?srnd=premium-asia

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-14 01:52 PM 發表

環保解決呀師兄,有冇睇清楚?買碳排放哩,即外購要加價,加到歐美環保標準滿意為止哩!
炭排放稅,仍然談判緊,不過阿爺決心2030炭達峰。2060炭中和,比美國佬的承諾更加可信,美國佬第二個總統上台就會變。不過現在有歐盟和大陸的承諾,估計以後美國佬應該唔會亂改變。

大陸環保的決心是肯定的,因為現在的核電,新能源等都可以自己做,太陽能,風能可以賣到全世界,比幫其他國家做煤電廠更有效益,大陸幫外國做煤電廠,是低價建廠,那些國家就高價買澳洲煤,等于幫澳洲做嫁衣裳。

引用:
原帖由 春雨彎刀 於 2021-10-14 01:54 PM 發表

無電拍唔到戲😁
唔好炒舊聞啦,大陸的電問題,已經解決啦,法輪功沒有黑材料啦。

引用:
原帖由 Davidasdfg 於 2021-10-14 01:58 PM 發表
藍人不好用電,捐全部錢出來,去幫祖國,我11月後公司不開冷氣 支持國家
黃狗就唔好用電,香港用的就是最dirty的煤炭發電,黃狗甘撐環保,唔好用電啦。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-14 02:05 PM 發表

👍👍👍師兄高見,小弟佩服佩服🙋‍♂️
可以甘講啦,真正決心搞新能源的是中國和日本,因為大家都要輸入石油,歐洲就想玩炭排放稅,因為歐洲基本上已經發展完了,德國一早已經炭達峰,減碳好容易,比如加多點核能,或者再能源,炭排放就會減小。中國的經濟仍然發展,所以發電仍然發展緊,暫時好難減小炭使用,但是長遠來說,必須用核能,水能,再生能源取代化石能源。日本的策略是搞氫能源。

歐美玩環保,真正原因就是賺炭排放稅,同時遏制發展中國家,因為發展中國家要發展工業,都是高污染的工業,就像90年代的香港工業和大陸。有了炭排放稅,窮人想用高污染來賺錢致富這條路就被堵死。比如你搞煉鋼,這樣的高污染產業,給了炭排放稅之后,還可以賺什么。

中國為什么支持環保,就是要遏制印度,越南。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-10-14 02:09 PM 發表

香港部份供電來自大亞灣核電廠,唔知點解班黃狗又會奶共唔燒柴去用電
香港要搞環保,基本上要用天然氣發電和買大陸電,再生能源基本上很難做,太陽能和風能,沒有地,做不了。

引用:
原帖由 海灘深情的屋 於 2021-10-14 02:29 PM 發表

印銀紙…………或者高官幹部叫人民銀行係佢戶口加兩個零
傻能,這就是美國佬手法啦,

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-10-14 02:36 PM 發表

面粉貴過面包,有啲清楚未
英國都出現啦,前一排因為電費貴了,好多要停產。

引用:
原帖由 nnes 於 2021-10-14 03:05 PM 發表
一步大棋落子! 看看誰收割誰!^^
限電應該不是什么大棋,只是地方政府為了環保原因,和電力公司因為虧錢,所以先啦閘,不過中央政府介入之后,問題應該解決了。不過引發了蝴蝶效應,令美帝通脹失控。

引用:
原帖由 chau8886 於 2021-10-14 02:41 PM 發表
0.15元/千瓦時、0.25元/千瓦時和0.35元/千瓦時

原來香港電費係咁貴
香港仲要系用最dirty和cheap的煤炭。

引用:
原帖由 chau8886 於 2021-10-14 02:41 PM 發表
0.15元/千瓦時、0.25元/千瓦時和0.35元/千瓦時

原來香港電費係咁貴
不過香港應該是1元一度,大陸是5毛一度。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]