• 瀏覽: 17,707
  • 回覆: 191
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 JjNn9977 於 2021-10-14 12:44 PM 發表

通脹嚟咪加息囉有乜好驚
黃狗當然唔驚啦,不過主人拜登就驚咯,如果通脹失控,下年選舉肯定輸啦。

引用:
原帖由 .🐻️. 於 2021-10-13 11:55 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211013/bkn-20211013201221682-1013_00842_001.html

中國經濟第四季點算
訂單太多 電力唔夠用 咪要調節囉,你係咪調轉諗嘢呀?

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-14 01:35 PM 發表

夠內循環就0K,其他要靠環保解決。
大陸想內循環,美國佬都唔比啦,傻仔。美國佬的購物旺季感恩節,聖誕節,班刁民要購物。

引用:
原帖由 dwong 於 2021-10-14 07:33 AM 發表
慶祝國慶,可以營造歌舞聲平氛圍;制裁澳洲,犧牲一點GDP事少,最重要能顯示中國財大氣粗,凸顯中共強大
黃能主人美國佬驚啦。通脹來緊,拜登比黃狗更加擔心。

China’s Producer Inflation at 26-Year High Adds to Global Risks
https://www.bloomberg.com/news/a ... s?srnd=premium-asia

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-14 01:47 PM 發表

大陸想內循環,美國佬都唔比啦,傻仔。美國佬的購物旺季感恩節,聖誕節,班刁民要購物。
環保解決呀師兄,有冇睇清楚?買碳排放哩,即外購要加價,加到歐美環保標準滿意為止哩!

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-14 12:18 PM 發表

傻狗,點解黃狗手足法輪功,反華勢力,最近沒有了停電的消息啊。

相信就是中央已經將問題解決啦,反而擔心下歐美主人的供應鏈問題。
無電拍唔到戲😁

引用:
原帖由 舉頭三呎有神明 於 2021-10-14 01:31 PM 發表

中國全國已經係小康社會,全世界第二大經濟體,電費要加咪儘管加,已經小康社會還怕無錢俾電費? 全國脫貧啦,仲在乎電費呢d小錢?
全國脫貧?會唔會吹大左

引用:
原帖由 .🐻️. 於 2021-10-13 11:55 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211013/bkn-20211013201221682-1013_00842_001.html

中國經濟第四季點算
你擔心美國通漲失控仲好喇

藍人不好用電,捐全部錢出來,去幫祖國,我11月後公司不開冷氣 支持國家

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-10-14 01:52 PM 發表

環保解決呀師兄,有冇睇清楚?買碳排放哩,即外購要加價,加到歐美環保標準滿意為止哩!
炭排放稅,仍然談判緊,不過阿爺決心2030炭達峰。2060炭中和,比美國佬的承諾更加可信,美國佬第二個總統上台就會變。不過現在有歐盟和大陸的承諾,估計以後美國佬應該唔會亂改變。

大陸環保的決心是肯定的,因為現在的核電,新能源等都可以自己做,太陽能,風能可以賣到全世界,比幫其他國家做煤電廠更有效益,大陸幫外國做煤電廠,是低價建廠,那些國家就高價買澳洲煤,等于幫澳洲做嫁衣裳。

引用:
原帖由 春雨彎刀 於 2021-10-14 01:54 PM 發表

無電拍唔到戲😁
唔好炒舊聞啦,大陸的電問題,已經解決啦,法輪功沒有黑材料啦。

引用:
原帖由 Davidasdfg 於 2021-10-14 01:58 PM 發表
藍人不好用電,捐全部錢出來,去幫祖國,我11月後公司不開冷氣 支持國家
黃狗就唔好用電,香港用的就是最dirty的煤炭發電,黃狗甘撐環保,唔好用電啦。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-14 01:58 PM 發表

炭排放稅,仍然談判緊,不過阿爺決心2030炭達峰。2060炭中和,比美國佬的承諾更加可信,美國佬第二個總統上台就會變。不過現在有歐盟和大陸的承諾,估計以後美國佬應該唔會亂改變。

大陸環保的決心是肯定的,因為現在的核電,新能源等都可以自己做,太陽能,風能可以賣到全世界,比幫其他國家做煤電廠更有效益,大陸幫外國做煤電廠,是低價建廠,那些國家就高價買澳洲煤,等于幫澳洲做嫁衣裳。
👍👍👍師兄高見,小弟佩服佩服🙋‍♂️

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-14 02:02 PM 發表

黃狗就唔好用電,香港用的就是最dirty的煤炭發電,黃狗甘撐環保,唔好用電啦。
香港部份供電來自大亞灣核電廠,唔知點解班黃狗又會奶共唔燒柴去用電

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]