• 瀏覽: 20,694
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-10-13 01:39 AM 發表

哇好野喎,為咗賺果$0.5,連2018年嘅「新」聞都攞出嚟覆喎,勁。
都只係3年前
都溫故知新

熱賣及精選
引用:
原帖由 norman001 於 2021-10-12 05:18 PM 發表

九龍區比較少受影響
如長沙灣,太子, 深水步, 澳運, 鑽石山, 觀塘, 美孚等地區

最受影響日出康城一定有份,平時出康城的列車已經好蔬,一打風除時車都上唔到
加上日出康城近海,當打東風時,d 雨水打落玻璃窗好嘈,夜晚訓都無得訓
而成個日出康城只得一個商場仔,打風買野超唔方便

如果有小朋友或老人家,一定唔會揀日出康城,除非無錢
如果唔使出門嘅又作別論

引用:
原帖由 icantstop 於 2021-10-13 08:42 AM 發表

旺角,完全屏蔽!
太多高樓大廈,搞到有屏障

引用:
原帖由 乜都唔好理 於 2021-10-13 11:18 AM 發表

打風每一區都會受影響,主要睇風向。
但係最危險一定係杏花村!

依家其實邊度都一樣,要睇佢吹邊瓣風!

引用:
原帖由 不含色素 於 2021-10-13 11:38 AM 發表

但係最危險一定係杏花村!
可惜我唔係住嗰度!否則一定落去感受嚇!

引用:
原帖由 不含色素 於 2021-10-12 04:32 PM 發表

香港邊區唔會受打風落雨影響既意思係冇咁大影響,唔係完全冇影響,好似落雨啲街冇咁易水浸之類
感覺上香港地方細細所以導致好多區都好易受到打風落雨影響,好似追風睇海景點杏花村咁樣,每逢打風好多記者都會去個到睇下,同埋10次有6次都會水浸
村屋地區就基本上次次打完風都一定有啲野會爛會壞…

我個人就覺得康城好似就最少影響,附近都冇乜其他設施好似自成一角咁樣
同埋又係新發展地區,咩都係新條街就應該 ...
康城和啟德都無水浸

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-10-13 12:06 PM 發表

康城和啟德都無水浸
啟德又有沉降, 啟德荒村會否好快沉沒

引用:
原帖由 不含色素 於 12-10-2021 04:32 PM 發表

香港邊區唔會受打風落雨影響既意思係冇咁大影響,唔係完全冇影響,好似落雨啲街冇咁易水浸之類
感覺上香港地方細細所以導致好多區都好易受到打風落雨影響,好似追風睇海景點杏花村咁樣,每逢打風好多記者都會去個到睇下,同埋10次有6次都會水浸

我個人就覺得康城好似就最少影響,附近都冇乜其他設施好似自成一角咁樣
跑馬地冇咁易水浸,因為渠務署個巨型蓄水池就在佢地底
https://www.dsd.gov.hk/TC/HTML/20515.html
唔近海邊,唔怕海水倒灌
山谷地形唔食風,玻璃窗安全d
就算被風吹個花盤扑中,去養和只需5分鐘,快過去政府急症室

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 13-10-2021 01:25 PM 發表

啟德又有沉降, 啟德荒村會否好快沉沒
點解會咁架?
啟德區又唔係新填海,上世紀40年代日治時期填左一次,60-70年代港英政府再填,至令己最少50年
可能係打仗期間,日本仔冇認真壓平d泥,預左跑道隨時被人轟炸
加上以前啟德機場附近唔准起高樓大廈,d樓太矮,地基石層唔習慣承受咁大重壓,依家突然多左咁多四、五十層高的豪宅,要承托住幾萬噸,d地底石層頂唔順

引用:
原帖由 不含色素 於 2021-10-12 04:32 PM 發表

香港討論區

GG區

有咗 各安髮 保護嚟多一千個山竹都唔使驚

天文台頭頂咪係囉, 上星期五全港水浸唯獨天文台只有黃雨LEVEL

引用:

收檔啦!上次十號康城爆玻璃呀!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]