• 瀏覽: 18,418
  • 回覆: 173
  • 追帖: 2
我朋友個老爸,成世人只識賺錢,幾層樓,幾千萬股票,但生活同綜援戶無乜分別,仲成日在垃圾站執野返屋企!
買車永遠只限在十年以上既日本二手車,住就住三百尺樓仔,食就粗茶淡飯

係咪真係要咁度縮既人先至儲得到咁既身家?
有錢同無錢有什麼分別?
我估佢個仔可能成日想佢老爸快D死,可以做個真正富二代
我想,有錢無錢,其實不是咁重要,重要既是點樣可以過到令自已舒服既生活

不論黑貓與白貓,捉到老鼠就是好貓………………鄧小平

一種政治制度的好與壞,不在於制度的方式,
只在於掌控制度的人,是能人,還是惡魔!………BBQ323

熱賣及精選
都見過有人係咁,賺埋唔想洗錢
不過前題你要有錢先有得講 😂
依家咁多窮人想儲錢都難

有D人係鐘意睇住D數字上升多過享受生活
就好似有人鐘意玩SM 屌屎眼一樣,唔係個個接受到

佢覺得開心又唔影響到人咪得囉~

垃圾站執野返屋企? 

股海成日有人想發達,買了日日心驚膽震睇住個市,精神病,我就真係唔會咁樣過活!
儲到錢,買個車位,買層細樓,個個月收租有人入錢比你使,生活輕鬆財務自由!
點解要跳入股海浮沉等死?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-9 12:43 PM 發表

我朋友個老爸,成世人只識賺錢,幾層樓,幾千萬股票,但生活同綜援戶無乜分別,仲成日在垃圾站執野返屋企!
買車永遠只限在十年以上既日本二手車,住就住三百尺樓仔,食就粗茶淡飯

有錢同無錢有什麼分別?
我想,有錢無錢,其實不是咁重要,重要既是點樣可以過到令自已舒服既生活
我有個親戚都有錢,但平時慳到離曬譜,講都無人信,以前係做校長

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-9 12:43 PM 發表

有錢同無錢有什麼分別?
以前新聞報道有個法官 兩公婆退休後係住公屋嘅。

香港的而且確好多哩類人
佢地大多數係內地移民

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2021-10-9 12:54 PM 發表

垃圾站執野返屋企? 
無錯,千真萬確

我簡單,如果有樓主所講的人幾成身家,衣食及住滿足就開心

有個上市公司主席住係買左既公屋,問你怕未
我見過個同事份人好慳,本身一層物業,娶左個有兩層樓既女仔,三層港島,佢日日食叮飯話好窮
東張西望有個婆婆執垃圾 乞食 瞓街 有時路人買水買包買飯比佢,又點會估到佢有幾個物業,D經紀都知佢係富婆 好出名添咩投資大王
仲有個屋企一堆垃圾 勁臭 勁多小強老鼠 隔離屋都投訴無們,住唐樓你又點會估到層樓係佢不特止,佢仲有另一層樓都係用黎放執返黎既垃圾,無人住嫁

其實人生好似大富翁遊戲,資金到了一定數量,遊戲可玩性就下降
所以要會識利用有樂趣

引用:

有錢同無錢有什麼分別?
同意 滿足到生活所需同開心咪得囉

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-10-9 12:46 PM 發表

都見過有人係咁,賺埋唔想洗錢
不過前題你要有錢先有得講 😂
依家咁多窮人想儲錢都難
肯定..
有錢平時好慳既人真係要用錢時佢拎得到出來...
窮既真係到要用錢時就想拎都唔到出來

【日本碎股黨】70歲老人依賴股東福利度日 多年來活全靠贈品、優惠券
https://inews.hket.com/article/2 ... 股東福利度日 多年來活全靠贈品、優惠券

提示:支持鍵盤翻頁左 右