• 瀏覽: 19,856
  • 回覆: 173
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-9 12:43 發表

我朋友個老爸,成世人只識賺錢,幾層樓,幾千萬股票,但生活同綜援戶無乜分別,仲成日在垃圾站執野返屋企!
買車永遠只限在十年以上既日本二手車,住就住三百尺樓仔,食就粗茶淡飯

係咪真係要咁度縮既人先至儲得到咁既身家?
有錢同無錢有什麼分別?
我估佢個仔可能成日想佢老爸快D死,可以做個真正富二代
我想,有錢無錢,其實不是咁重要,重要既是點樣可以過到令自已舒服既生活
識賺唔識洗好撚蠢,後代隨時敗晒副身家

熱賣及精選
引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-10-9 12:52 PM 發表

有D人係鐘意睇住D數字上升多過享受生活
就好似有人鐘意玩SM 屌屎眼一樣,唔係個個接受到

佢覺得開心又唔影響到人咪得囉~
都係

但個比喻真係好正

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-9 12:43 PM 發表

我朋友個老爸,成世人只識賺錢,幾層樓,幾千萬股票,但生活同綜援戶無乜分別,仲成日在垃圾站執野返屋企!
買車永遠只限在十年以上既日本二手車,住就住三百尺樓仔,食就粗茶淡飯

有錢同無錢有什麼分別?
我想,有錢無錢,其實不是咁重要,重要既是點樣可以過到令自已舒服既生活
當賺錢賺到一定嘅數目,就應該慢慢轉而去享受自己喜歡嘅生活,咁先所謂先苦後甜。

可能呢位仁兄所享受嘅生活就係咁,不過更可能佢慳錢執垃圾已經入左血,如果唔慳唔執佢周身唔聚財,當影響到社交同健康,算係心理病一種。

引用:
原帖由 19天下 於 2021-10-9 05:08 PM 發表

以前新聞報道有個法官 兩公婆退休後係住公屋嘅。
仲要呃公援

中國/亞洲老人有好多呢種人。賺錢唔用,留俾仔女花光。

引用:
原帖由 caprinotony 於 2021-10-11 12:12 PM 發表

中國/亞洲老人有好多呢種人。賺錢唔用,留俾仔女花光。
有個朋友佢老豆一瓜即刻低市價二成賣咗層樓,即刻出部波子
日日帶女女去酒店食自助餐,上房!
生仔生個咁既,真係死都唔眼閉,睇佢唔使一年敗光

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-9 12:43 PM 發表

有錢同無錢有什麼分別?
曾經做過一間上市公司, 公司市值幾百億💵, 每年生產額都過百億。不過, 老細連食飯🍛錢都同你計, 問你死未🙄!

看住存款數字不斷升會好開心

有一種命格是財多身弱,有錢就要變不動產,否則財來財去。或者Uncle之前批過命,知道自己八字的缺點,唔花錢,另多添不動產,咁樣錢可以多留一會吧。

樓主, 你唔係嗰個老人家, 你又點知嗰位老人家諗乜?

傻熊 落淚

引用:
原帖由 雨過天睛 於 2021-10-9 02:56 PM 發表

我有個親戚都有錢,但平時慳到離曬譜,講都無人信,以前係做校長
有幾慳?一舊付乳分3碗飯食?

李+x

活脫脫嘅一個葛朗台

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]