• 瀏覽: 2,301
  • 回覆: 32
等唔到白石角站 雲滙2房845萬沽 帳面蝕87萬

新一份施政報告,建議在大埔白石角興建東鐵線車站,即加建白石角站,惟有業主等唔到該站落成,白石角雲滙最新錄10座中層B2室,單位實用面積459平方呎,2房連開放式廚房間隔,座向北,議價後以845萬元易手,實用平均呎價18410元。新買家為用家,原業主於2018年以932萬元購入單位,持貨約3年,是次沽出單位賬面蝕讓約87萬元離場。

https://ps.hket.com/article/3075 ... 二手市況不斷更新)?mtc=60037

熱賣及精選
引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-6 02:00 PM 發表

新一份施政報告,建議在大埔白石角興建東鐵線車站,即加建白石角站,惟有業主等唔到該站落成,白石角雲滙最新錄10座中層B2室,單位實用面積459平方呎,2房連開放式廚房間隔,座向北,議價後以845萬元易手,實用平均呎價18410元。新買家為用家,原業主於2018年以932萬元購入單位,持貨約3年,是次沽出單位賬面蝕讓約87萬元離場。

https://ps.hket.com/article/3075204/【施政報告2021】等唔到白石角站 雲滙2房845萬沽 帳面蝕87萬(二手市況不斷更新)?mtc=60037
等多10年後
將來肯定有升值空間

傻仔
今日賣900萬都排隊接

呢次真係估你唔到.

誰人能抵擋中央政策? 大灣區已經跌到阿媽都唔認得

引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-6 02:00 PM 發表

https://ps.hket.com/article/3075204/【施政報告2021】等唔到白石角站 雲滙2房845萬沽 帳面蝕87萬(二手市況不斷更新)?mtc=60037

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-10-6 02:23 PM 發表

誰人能抵擋中央政策? 大灣區已經跌到阿媽都唔認得
解決房屋問題?
定係解決樓價問題?

大家一定要明白中央政策的目的, 才能夠做正確的決定.

持貨3年蝕約87萬離場

口講冇料到,個頭又有孽主心急如焚

引用:
原帖由 bccwchan 於 2021-10-6 02:31 PM 發表

解決房屋問題?
定係解決樓價問題?

解決咗房屋問題,樓價問題自然解決.
升定跌各自演譯,我就傾向價跌嘞.
買樓回報率同P就差唔多啦.

買家家下應該好擔心業主會撻訂重售

引用:
原帖由 bccwchan 於 2021-10-6 02:31 PM 發表

解決房屋問題?
定係解決樓價問題?

無錯

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-10-6 02:45 PM 發表

解決咗房屋問題,樓價問題自然解決.
升定跌各自演譯,我就傾向價跌嘞.
買樓回報率同P就差唔多啦.
用樓價跌去解決所謂房屋問題?

樓價跌, 解決了之前買唔到樓的人的置業問題, 但又產生了之前買貴樓的問題.
你係中央, 你會點做?

如果我係中央, 我會建議行新加坡那一套, 大量起公營房屋如公屋居屋等, 但一定唔會控制樓價.
私樓, 只會係好有錢的人才能享受.  其他人只能住公屋/居屋, 但一定有得住.

等埋今日先沽㗎嘛 蝕都變賺

緊係啦 公屋起哂都未有個站

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]