• 瀏覽: 12,382
  • 回覆: 147
+3
外媒關於中央要求香港地產商解決房屋短缺的報道,一石激起千層浪,令香港樓市前景更加清晰。誠如本欄早前所預料,香港住宅供應很快會走向平衡,甚至供過於求,樓價大調整亦是必然結果,請聽在下分析。
首先,釐清一下事件經過。外媒於9月17日(前周五)報道,今年有內地官員於好幾場閉門會議上,要求香港有影響力的地產商協助化解房屋供應短缺問題,更被告知港樓「遊戲規則已經改變」、中央不會再容許「壟斷行為」。於是乎,上周一(20日)恒生指數在地產股大冧之下一度挫逾1,000點,經數日發酵,香港地產建設商會在上周五(24日)才出來澄清,從未聽過上述有關消息。但該會承諾,將和一眾會員全力支持特區政府增加土地房屋供應,改善經濟民生。
港樓一場傷筋動骨的整改風暴,如此輕易就度過了?答案自然不是。上述聲明的要點是,地建會表明將全力增加房屋供應。換言之,小弟早前預判香港將有海量房屋供應,所言非虛,樓價重回合理價亦是指日可待;若問跌多少才算合理?小弟會答至少三成。
事實上,目前香港樓市已進入死胡同,以現時樓價之高、買樓之難,樓市各方KOL勢必要繼續唱好、托起樓價才能出貨。但弔詭的是,內地當局明顯對香港高樓價、房屋短缺、貧富懸殊十分不滿,若然再落力唱好令樓價「如願」創新高,如斯「頂風作案」,勢必引來中央更強力的鎮壓。因此,港樓陷於兩難,唱好唔得,唱淡死得更快......
既然無法吊高嚟賣,樓價掉頭向下的機會就大,一旦香港樓價只跌不升的神話幻滅,就連用家都會卻步猶豫,更遑論投資者。皆因目前的租金回報率低至1厘多,收益極低,再失去升值預期,投資港樓就會成為雞肋,難再吸引環球資金入市。反而有機會引發套現潮,將資金轉投其他地區的樓市,或是尋找回報較高的投資產品。
最後,大家參考一下同處大灣區的深圳及廣州樓市,不難預估港樓未來。深圳樓市由年初開始受壓,在高官大換班、限制資金流入、二手樓指導價及學區房新政等一連串打擊下,該市二手樓價連跌4個月。而由於深圳樓價下跌,令跟車太貼的廣州「彎道超車」,終於招來8月底的二手樓指導價政策,自此該市亦進入跌價節奏。二手成交量縮,加上內銀的二手樓按揭貸款額度用盡,買家難以應付高昂首期,業主根本套不了現,過往樓價升幅成為真正的「紙上富貴」。在內地房住不炒的國策下,香港樓價亦難以獨善其身!
東網產經專欄作者 林南冧
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210927/bkn-20210927080003106-0927_00842_001.html

又想恐嚇騰雞業主平賣.

2010年四叔話復建居屋會令樓價下跌,假如增加私樓供應,會比居屋更加有影響性

四叔反對復建居屋
政府計劃推出約四千伙居屋貨尾,市場要求復建居屋之聲亦不絕於耳,不過地產商普遍持保留意見,繼新地(00016)指政府應審慎考慮復建居屋的建議後,恒地(00012)主席李兆基亦表示不贊成,希望最好可以維持現狀,又指政策亦應照顧業主的感受,以免樓價下跌對經濟造成影響。】

http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20100317/00202_010.html

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-27 09:31 AM 發表
外媒關於中央要求香港地產商解決房屋短缺的報道,一石激起千層浪,令香港樓市前景更加清晰。誠如本欄早前所預料,香港住宅供應很快會走向平衡,甚至供過於求,樓價大調整亦是必然結果,請聽在下分析。
首先,釐清一下事件經過。外媒於9月17日(前周五)報道,今年有內地官員於好幾場閉門會議上,要求香港有影響力的地產商協助化解房屋供應短缺問題,更被告知港樓「遊戲規則已經改變」、中央不會再容許「壟斷行為」。於是乎, ...
尼條新聞,講完又講,講完成個星期又再講,煩唔煩啲?

阿爺決心真係好大

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-27 09:39 AM 發表
2010年四叔話復建居屋會令樓價下跌,假如增加私樓供應,會比居屋更加有影響性

【四叔反對復建居屋
政府計劃推出約四千伙居屋貨尾,市場要求復建居屋之聲亦不絕於耳,不過地產商普遍持保留意見,繼新地(00016)指政府應審慎考慮復建居屋的建議後,恒地(00012)主席李兆基亦表示不贊成,希望最好可以維持現狀,又指政策亦應照顧業主的感受,以免樓價下跌對經濟造成影響。】

...
只識賺錢 專起劏房俾人住 賺幾多有何用呢

話明房住不炒,唔好激嬲阿爺出重手  

中港圍剿私梟鎖定涉案團夥 O記料接手撞沉警艇案
消息稱,中港兩地警方將狙擊走私集團幕後主腦及提供貨源者,務求將毒瘤連根拔起,由於涉及有組織性及嚴重罪行,本港警方有組織罪案及三合會調查科(O記)料稍後會接手追查。據了解,涉及今次撞沉截擊艇的船隻,背後極可能涉及有港人操控的犯罪集團,不排除警方日內會向相關人士施加壓力,逼令他們交出涉嫌兇手;至於內地警方亦已獲目擊者提供綫索,鎖定涉案內地團夥及撞警元兇,勢會全力緝兇。

現場傳出卜卜槍聲
「好精采,好多大飛呀,後面有警艇追緊」,目擊事件的民眾駐足圍觀,發現除直升機圍剿大飛外,海警亦派出船隻配合海路追截,逼使大飛如蜂巢被搗群蜂亂舞四散,過程驚險萬分;現場更傳出卜卜槍聲,目擊者估計是有特警人員在追截大飛時,開槍射擊艇上疑人,途人紛紛找掩護物保命。】
https://std.stheadline.com/realt ... 私梟鎖定涉案團夥-O記料接手撞沉警艇案

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-27 09:31 AM 發表
首先,釐清一下事件經過。外媒於9月17日(前周五)報道,今年有內地官員於好幾場閉門會議上,要求香港有影響力的地產商協助化解房屋供應短缺問題,更被告知港樓「遊戲規則已經改變」、中央不會再容許「壟斷行為」。於是乎, ...
喺香港,今日紙上富貴果班要賣樓根本一d都唔難……

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-9-27 09:42 AM 發表

講完又講,講完成個星期又再講,煩唔煩啲?
你最多咪得一層自住樓唔使咁緊張啦,升跌都喺咁供.
近呢一兩年買咗樓嘅,呢排唔好嚟香討,盞比D淡淡激死.
到星期五出咗CCL喺升的話,先出嚟噴口水.

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-9-27 09:49 AM 發表

喺香港,今日紙上富貴果班要賣樓根本一d都唔難……
好多業主獲利好深,要出貨會好狠的,睇下嗰班投資友點睇後市啦.
好似你咁雖然獲利深但剩喺收租就冇影響啦.

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-27 09:49 AM 發表

你最多咪得一層自住樓唔使咁緊張啦,升跌都喺咁供.
近呢一兩年買咗樓嘅,呢排唔好嚟香討,盞比D淡淡激死.
到星期五出咗CCL喺升的話,先出嚟噴口水.
我唔係覺得條新聞有問題,阿爺想點,我只有跟從。但條新聞講左成個星期啦,重出帖,煩唔煩。

記住總之唔上車就可唔會有捐傷

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-9-27 09:53 AM 發表

我唔係覺得條新聞有問題,阿爺想點,我只有跟從。但條新聞講左成個星期啦,重出帖,煩唔煩。
嫌煩咪唔好睇囉,又唔阻住你嘅.D硬好日日post破頂又唔見你煩.

地從何來?

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-27 09:39 AM 發表

【四叔反對復建居屋

...
未來十年,會有三十幾萬間居屋,之後更加有明日大嶼,又幾十萬個單位

作為硬好,自從反對派係立法會收左皮,不能再阻止開發土地之後,我已唔敢再入市,只留香一層自住,食下花生睇下戲,算數

8:2 比點會推冧
公私早已分割

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]