• 瀏覽: 14,928
  • 回覆: 86
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 kenwong131415 於 2021-9-26 09:38 PM 發表

成年時間俾你走都唔走?
買入時係唸住長揸,賺股息

熱賣及精選
引用:
原帖由 Hugo238 於 2021-9-26 09:17 PM 發表

梗係啦突然間多咗咁多規矩,你冇畀適應期人哋,
錢變成流動唔到全部砸死,
房住不炒,講了五年以上,房企仍加大槓桿,唔係三線紅線,班房企敢玩無限大槓桿,就好似螞蟻金服咁,不斷 ABS.

聽聞融創都好大獲,同恒大差唔多

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-9-26 09:41 PM 發表

房住不炒,講了五年以上,房企仍加大槓桿,唔係三線紅線,班房企敢玩無限大槓桿,就好似螞蟻金服咁,不斷 ABS.
口號係嗌咗好多年,基本上全世界每個政府都是這樣嗌的,
但係見到全部房企的狀況,要約佢哋出嚟開會相談選定切實執行時間,

不唔應該在現在市況最差的時候立即執行,而且一次過太辣,

融創

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-9-26 05:44 PM 發表

樓價跌,剛需失了蹤?
2019有個統計中國的樓一人一間房計!中國可以住30億人!!如果一二線城市佔3成即10億左右!條數可以點計?

引用:
原帖由 kenwong131415 於 2021-9-26 09:36 PM 發表

三條紅線出咗成年啦
對於買地起樓賣樓整個過程,一年時間定唔係好長,
要改變積存的問題,一年可以改變什麼,
之前拍落的土地,抵押給銀行得到資金再拍另外一幅土地,再抵押貸款起樓再賣出資金回籠還比銀行,所有內房企業也是這樣操作,
三條紅線公佈一年誰也改變不了什麼,內地房企一次週轉期遠不止一年!

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-9-26 09:41 PM 發表

正所謂上有政策,下有對策。中央不斷強調房住不炒,但D內房仍然瘋狂搶地增加土儲。地方政府為咗高價賣地增加財政收入亦樂於只眼開只眼閉。結果D內房瘋狂借貸搶地,地方政府D地賣得七七八八就收割,突然又嚴格執行番中央政策。結果D內房樓又賣吾去,債又還吾上,現在只是看邊間爆得快。

融創之前已經有苦主,政府有方法鎮壓

Mola

投資大陸房地產? 不了......

融創都奶野?好唏噓

引用:
原帖由 manmas88 於 2021-9-26 05:10 PM 發表

咪係! 恆大,融創,綠城,富力,碧貴,一個二個都想向呀爺討錢
你所講的呢幾間都好危險,我比較睇好813世茂,估813世茂3年內入中國房地產6大!

個個都怕爛尾樓,何來有錢找數

睇黎想有組織要脅阿爺

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]