• 瀏覽: 20,529
  • 回覆: 132
  • 追帖: 2
要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?

熱賣及精選
有錢,有需要咪換囉。

我只係好肯定你哋唔係朋友。

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
咁一開始就買750尺嘅單位囉,一時想細一時想大,扭屎忽花

引用:
原帖由 misssheep 於 2021-9-26 05:47 PM 發表

X2

人地弱智,但人地有錢..

升值cover左,仲有錢賺就無問題。
你第一步唔上車,連升值嘅機會都無,要用人工追樓價。

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-26 09:06 PM 發表

人地弱智,但人地有錢..
人地弱智都有錢過樓主 你說氣不氣

樓主無錯,上車一定要大,要靚,要新,細價樓no way, 寧願租等跌

以上係淡親十年前講既

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

講得啱,你做咗人咁耐,我諗你自己都發覺,唔係個個人都好似你咁醒,大部份人都好似你朋友咁重複犯錯。

引用:

你吹啦!上年2月入,而家賣?要比額外印花稅,照你咁比例咁計,樓價要六球,佢要比多60萬啦!

引用:
原帖由 misssheep 於 2021-9-26 05:47 PM 發表

不能同意更多. 酸友

人地細屋換大屋不知幾叻仔

引用:
原帖由 黑桃A. 於 26-9-2021 16:40 發表

Yes!

細單位換中單位再換大單位有何問題? 每年工作生意都吾會一樣數目。有錢有能力更換,何必為人粗心

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]