• 瀏覽: 21,255
  • 回覆: 132
  • 追帖: 2
垃圾細單位要四十幾萬稅

熱賣及精選
有啲舊樓會有管理問題~ 日欠失修問題~
渠道問題~ 西鄰問題~

呢啲係要業主自己先知~
賣左個比較劣質既舊單位~
去換一個新盤或更好既單位~
都係增值~

你地真係朋友?

應該一開始,便買千呎單位

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2021-9-26 07:02 PM 發表

咁一開始就買750尺嘅單位囉,一時想細一時想大,扭屎忽花
我想住2000尺的,有乜辦法?

古人成日講 :上屋搬下屋, 唔見幾籮穀............即係, 上下屋同面積, 使費大, 搬唔過...........

但係, 細屋換大屋,.........................只能說 : 恭喜哂................

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-9-26 09:54 PM 發表

樓主無錯,上車一定要大,要靚,要新,細價樓no way, 寧願租等跌

以上係淡親十年前講既
好多年前已經聽過:
單幢樓唔買,
細過500呎實用唔買,
睡房三邊上唔到床唔買,
冇豪華會所唔買

有能力, 我都想一步到位....
但你不買細, 點樣買大?

你淨係計買樓洗費要洗50萬, 甘租樓五洗錢?
錢一定要比, 係睇下比業主定比政府. 比政府一筆過, 比業主個個月計.

PS: 3年換到樓, 証明你朋友幾本事.

人地細屋換大屋不知幾叻仔

上年買,今年換??!🤭🤭

40幾萬稅,上年入1100萬摟喎,今年想換750呎…?

SSD呢?作好少少喇,唔該!

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
我買四百幾萬,實際面積三百幾,印花稅都係十零萬

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-9-27 09:51 AM 發表

我諗你同你朋友好似唔知有ssd呢樣野咁…
係唔係三年後換樓,俾咗的印花稅不用再俾

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]