• 瀏覽: 21,259
  • 回覆: 132
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
我淨係覺得樓主好弱智

熱賣及精選
樓主去咗邊

冇本事換樓嘅仲弱智。

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
你一世都唔使弱智㗎啦!劏房最啱你

PS :你個fan一年咁快就有錢弱智好勁

引用:
原帖由 pig00083 於 2021-9-27 08:39 AM 發表

冇本事換樓嘅仲弱智。
人家買樓關你咩事同意

引用:

厘印點計,你知道嗎?重作吧

AA話,你唔會由我點收佣?

冇錢就買細單位上車,後來收入增加,細樓換大樓,兩房換三房,生兒育女,改善生活環境,一d都唔弱智,係典型香港人上車與投資之路。

鬼唔知一開好始最好買淺水灣獨立屋,有錢先得架。

好L想笑D窮L眼中只有同廢美金掛鉤嘅港幣,每日都被美軍打劫你唔吊,吊人地有錢換樓過好D既生活

引用:
原帖由 DEFEND 於 2021-9-26 10:33 PM 發表

你吹啦!上年2月入,而家賣?要比額外印花稅,照你咁比例咁計,樓價要六球,佢要比多60萬啦!
終於有人突破盲點

引用:

換樓印花稅明明50幾萬,點解變咗100萬?3年細樓樓價升咗幾多又冇講?

有點憎人富貴的感覺!

買都買左,咪買多間,有咩所謂,大把錢,係咪

樓換樓係香港人的動力;不過一般自住三年才換樓差不多

引用:
原帖由 黑桃A. 於 26/9/2021 16:40 發表

你條窮L應該未買過樓

引用:

你不過係窮西思維啫

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]