• 瀏覽: 21,254
  • 回覆: 132
  • 追帖: 2
LP6一房舉例449萬買入, 而家放升到650萬, 賺200萬夠吾夠冚律師費和政府稅

熱賣及精選
引用:
原帖由 yan654321 於 2021-9-26 09:09 PM 發表

升值cover左,仲有錢賺就無問題。
你第一步唔上車,連升值嘅機會都無,要用人工追樓價。
但哩種勢頭己完結

樓齡係咪新D?

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-26 09:06 PM 發表

人地弱智,但人地有錢..
好多弱智嘅人都係有錢 其實真係好奇

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
係架,一開始就應該買別墅

"垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅..."

請問有幾細呀?

人地有計數

引用:
原帖由 yan654321 於 2021-9-26 09:09 PM 發表

升值cover左,仲有錢賺就無問題。
你第一步唔上車,連升值嘅機會都無,要用人工追樓價。
呢啲痛苦日子,試過幾年,之後怕怕

稅局最得利

貧窮限制左你想像

引用:
原帖由 ahfung2991 於 2021-9-27 07:47 AM 發表

貧窮限制左你想像
所以咁多人自動減人工去排公屋

樓主覺得俾幾十個換樓唔值,放心,如果你係佢租客,一定會租俾你先,到時可以响你度搵返曬。

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
上年2月買,今年要換樓?要比SSD喎。個故仔作成咁,重作啦🤣🤣🤣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]