• 瀏覽: 21,258
  • 回覆: 132
  • 追帖: 2
Why,咁只可以乜都吾躺平做先可以0印花!就算你開二三都一様要俾

熱賣及精選
所以你要一世租樓咪撚益政府

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
咁你都唔好換電話,一樣係弱智的

某程度咁講都係既
而家換樓成本好貴
但又咁講,冇話弱唔弱智
搵到錢又需要換樓既
咪換囉

葡萄人地有本事換大樓

可能人地當時唔夠錢,無諗過買大d單位,到真正想換先諗返咪後悔

一開始買大啲鬼唔知咩, 可以慳返一次換樓厘印費

有頭髮邊個想做癩痢? 要夠首期, 每月供樓過到壓測先得架

其實樓主買過樓未架?

引用:
原帖由 油站粗野的妹頭 於 2021-9-27 12:07 AM 發表

可能人地當時唔夠錢,無諗過買大d單位,到真正想換先諗返咪後悔
我咪係咁。仲有,細2房升咗都唔夠換3房,大2房升咗至夠換,成件事係順理成章,又無後悔。

幾百萬買劏房細位置一定係on9

引用:
原帖由 firewood2 於 26/9/2021 17:23 發表

有錢,有需要咪換囉。
同意

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-26 04:40 PM 發表

要俾政府印花稅嗰下已經好唔抵好貴,我有個朋友on99上年2月買咗個垃圾細單位,俾左40幾萬印花稅,近期先想再換大啲,但係一計埋條數,如果再搬同區750尺的單位,又要再俾多50幾萬稅。

咁計一計住3年就交40幾萬印花稅,除返開就成萬幾一個月,仲要再俾多50幾萬先可以換大小小加埋就成100萬,換個單位就要俾個政府成100萬,點解一開始唔買大啲?
40幾萬稅點垃圾細單位法?唔太真實wow

都費撚事敎精你,買過咪知囉!

人哋弱智都可以換樓!
你咁精英一定係踎公屋!

引用:

對你黎請一百萬可能好多,但對佢可能真係 濕濕稅⋯

引用:

05年216萬買兩房。我只有50萬現金,即首期。當時三房要330萬,首期要100多萬。
12年,兩房升到400萬,我以386萬賣出後,扣除欠銀行120萬。我仍有近260萬。
同年,買同屋苑三房506萬,首期付200期。40萬裝修。餘錢儲備。

為了避重稅而不提升居住面積,不理想。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]