• 瀏覽: 14,980
  • 回覆: 139
引用:
原帖由 屠宰場 於 2021-9-27 09:36 AM 發表

其實有無讀過書,樓價跌同失業都可以拿黎講。其他行業唔知,AA就一定失業囉
AA失唔失業關我鬼事....
無哂AA對我無影響....
自己識網上放租.....租約上網有得download

熱賣及精選
好難講啦

引用:
原帖由 股神出現 於 2021-9-25 07:14 PM 發表

1)阿爺講咗好耐,話房住不炒,炒家可以當佢無到,結果香港樓市不斷升
2)泛民d人都畀人趕出立法會,無人拉布,無人反對下,甚麼咩稅物稅無人提,結果香港樓市不斷升
3)「土地收回條例」唔係今時今日先有,地產商等囤地咁多年,依家先出尚方寶劍?結果香港樓市不斷升
4)人稱施老闆話香港地產市場遊戲規則不能改變,幾咁有霸氣!
其他客觀因素仲未計,
只係講以上幾點人為因素
已經可令樓市不跌反大爆升!

引用:
原帖由 chingchingman 於 2021-9-25 07:26 PM 發表

其實香港現在仲邊有人炒樓, 個個都是用家, 最多租出去收租,根本冇人炒樓
放租=炒
賣價貴過買入價=炒

地產商揾咗屍永精做打手

廿五年大計劃,龍鼓灘填海 應考慮搬葵涌碼頭,政府將落實龍鼓灘填海計劃。政府計劃在屯門龍鼓灘填海約220至250公頃,作工業用途,並重新規劃屯門西地區,包括內河碼頭及沿海地帶作住宅用途。有消息指,政府擬研究將葵涌貨櫃碼頭搬往上述的新填海區,利用騰出的近300公頃市區臨海土地建屋。

引用:
原帖由 Roberts 於 2021-9-26 01:58 PM 發表

無錯,係啲白撚痴先睇唔出正苦及建制派內大部份都係地產打手,無論議會內有無犯民搞破壞,啲改善房屋問題既議案都係唔會通過,更甚既係正苦唔會推出方案,連行政命令都唔會做,最唔想樓價跌就係個仆街正苦
正解
甚麼後日大嶼,不都區
全都係想轉移視線
班忠誠的廢物更不在話下

上半年消耗晒購買力,今年已經冇力升,出面吹緊通漲,加息味重,真係跌市開始了。

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-9-27 02:15 PM 發表

其實當全世界大印銀紙,樓價都升15%以上,香港只升8%,已經叫跌左了。
錯到離哂罩,唔好聽咁多財演
舉例
英樓樓由200萬升到300萬,足足升咗50%
香港樓由800萬升到1000萬,只升咗25%
香港樓基數大,細%升幅,但實際幅度卻比人多!!!

跌到傻
我日日收啲跌20-30%樓
冇人要

引用:
原帖由 豬王 於 2021-10-29 10:38 PM 發表

上半年消耗晒購買力,今年已經冇力升,出面吹緊通漲,加息味重,真係跌市開始了。
我睇到係無力跌喎

樓市無力跌喇
嚟緊會人踩人咁買樓

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-25 10:06 PM 發表

但淡淡話會跌WO
淡淡每年都話會跌。係咪年年都信?

引用:
原帖由 witcher 於 2021-9-25 11:01 PM 發表

唔好同鄉土仔 拗
佢哋食古不化
成日攞返廿幾年前嗰套
定義咩叫炒樓
成日想當年
乜都唔識冇撚用

習主席
中央已經定義
唔係攞嚟自住
攞嚟投資
博升值
就係炒樓