• 瀏覽: 14,985
  • 回覆: 139
炒 vs 住

從社會民生角度看,房屋有「使用價值」,房屋除了是市民棲息之地,更與教育、醫療、就業等社會議題息息相關。而從市場角度,房屋作為「不動產」,亦有其「投資價值」,是家庭抵抗通脹,甚至獲利的方式之一。房屋的「使用價值」與「投資價值」,所對應的正是「住」和「炒」兩種用途。從這兩個價值出發去理解內地的「房住不炒」,即是調控房地產市場,令市場交易從「投資價值」主導,回歸「使用價值」主導的大政策方向,此乃「房住不炒」的邏輯起點。

「房住不炒」這個詞源自國家主席習近平2016年底在中央經濟工作會議上的一段話:「堅持『房子是用來住的,不是用來炒的』的定位,綜合運用金融、土地、財稅、投資、立法等手段,加快研究建立符合國情、適應市場規律的基礎性制度和長效機制,抑制房地產泡沫。」自此,各地方政府圍繞房地產市場展開了多方位調控和結構性改革。

香港炒風熾熱

可以說,香港的樓市已陷入了「房炒不住」的怪圈,「投資價值」遠勝過「使用價值」,在市場中起到決定價格的作用。而在地產泡沫之下,房屋完全被「商品化」成投資者的金錢遊戲,亦傷害了對住房有剛性需求的中低收入家庭。

熱賣及精選
引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-25 08:20 PM 發表

香港人口開始老化,出生率不足,勞動力不足,何來動力再升?日本已係一個好例子
大把外來人,來香港搵食㗎⋯⋯香港樓,尤其豪宅,都主力係大陸買家

引用:
原帖由 股神出現 於 2021-9-25 07:14 PM 發表

1)阿爺講咗好耐,話房住不炒,炒家可以當佢無到,結果香港樓市不斷升
2)泛民d人都畀人趕出立法會,無人拉布,無人反對下,甚麼咩稅物稅無人提,結果香港樓市不斷升
3)「土地收回條例」唔係今時今日先有,地產商等囤地咁多年,依家先出尚方寶劍?結果香港樓市不斷升
4)人稱施老闆話香港地產市場遊戲規則不能改變,幾咁有霸氣!
聽到你禁講好似當中央政府無料到禁,你班友幫地產霸權搞香港搞左禁多年,而家都禁大言不慚。睇吓中央點整頓你哋啦

引用:
原帖由 股神出現 於 2021-9-25 07:14 PM 發表

1)阿爺講咗好耐,話房住不炒,炒家可以當佢無到,結果香港樓市不斷升
2)泛民d人都畀人趕出立法會,無人拉布,無人反對下,甚麼咩稅物稅無人提,結果香港樓市不斷升
3)「土地收回條例」唔係今時今日先有,地產商等囤地咁多年,依家先出尚方寶劍?結果香港樓市不斷升
4)人稱施老闆話香港地產市場遊戲規則不能改變,幾咁有霸氣!
租租話,跌3成......

引用:
原帖由 即刻珍貴的馬 於 2021-9-25 11:32 PM 發表

租租話,跌3成......
租租話要跌9成先買得起

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-25 11:35 PM 發表

租租話要跌9成先買得起
樓跌9成,佢地全家都失業,會都上唔到

引用:
原帖由 貴肥肥樹枝 於 2021-9-25 09:36 PM 發表

廢aa又以為自己係財經專家
只係讀唔成書既...
講得啱

引用:
原帖由 靚爆鏡大媽 於 2021-9-25 11:18 PM 發表

大把外來人,來香港搵食㗎⋯⋯香港樓,尤其豪宅,都主力係大陸買家
大陸買家搵乜買?

香港有你呢d咁自私既人 真係仆得街啦

我最放心係,買唔到係永遠買唔到

引用:
原帖由 靚爆鏡大媽 於 2021-9-25 11:18 PM 發表

幾千萬就可以開放市場,2000萬樓下只可以香港人買

引用:
原帖由 即刻珍貴的馬 於 2021-9-25 11:36 PM 發表

樓跌9成,佢地全家都失業,會都上唔到
做教師都買唔起樓

施老板話事或習老闆話事

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-25 11:35 PM 發表

租租話要跌9成先買得起
中央出手,保證有五成,無地要政府出地,生地即變熟地,無人內地出工人,無建商四買地,出內地建商起樓,五年內建十萬戶不是夢!

哈哈!最好廿萬一層,到時一個購置權要一千萬😅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]