• 瀏覽: 15,213
  • 回覆: 203
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Lawsan 於 2021-9-25 11:51 AM 發表

大陸真係好叻將事情調轉嚟講! 停電竟然係好事,努力生產反而係壞事⋯⋯無言
都唔使考慮D人, 會唔會失業

熱賣及精選
產能過剩,後果嚴重
停電迫你減少生產

很多人失業 為何要買煤浪費消耗  煤價好筍好平

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-9-25 12:31 PM 發表

產品少,demand supply失衡,一定加價或升價,輸出通漲,呢招真係好L毒,你加息嗎? 美元走高股市回落,樓按樓價萎縮,資產縮但必須品價升,呢期阿爺係真識玩,你敢唔比用人民幣嗎, 你美元更加無出路無得兌換貨品。
美國近期通漲非常嚴重,物價愈來愈貴

引用:
原帖由 Lawsan 於 2021-9-25 11:51 AM 發表

大陸真係好叻將事情調轉嚟講! 停電竟然係好事,努力生產反而係壞事⋯⋯無言
因為你蠢囉

班工廠老板仲諗住盡快搵多D,跟住移民

控制產能,有限度供應商品,提高市場價值,學蘋果手機市場法則,

引用:

識管仲 同 衡山之謀 的人, 就唔會咁無知同無言了

好然野呀D大陸仔!

想搞到美國通漲攬炒

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-9-25 12:31 PM 發表

產品少,demand supply失衡,一定加價或升價,輸出通漲,呢招真係好L毒,你加息嗎? 美元走高股市回落,樓按樓價萎縮,資產縮但必須品價升,呢期阿爺係真識玩,你敢唔比用人民幣嗎, 你美元更加無出路無得兌換貨品。
其實真係要好多謝美帝搞貿易戰自揭底牌,原本阿爺都係求和既,點知美帝既極限施壓令阿爺清醒返,不再對美帝存有幻想,自力更生,自從頭腦清醒,阿爺連經濟技倆都突飛猛進,可喜可賀,一時既股市暴跌並不算什麼

引用:
原帖由 買大陸股等破產 於 2021-9-25 11:44 AM 發表

相信政府,股市玩完。

國家不是沒電,也不是無法提升電的產能,而是從中國整體來看,這麼瘋狂的擴產能實在是太可怕了。

被強行拉閘斷電了,這些企業肯定有怨言,不抱怨那是不可能的。

我們可以讓中國的產能在一定範圍內自由增減,但不能讓中國經濟出現180°大反轉,我們要控制好經濟的節奏,實現長遠的穩定發展。

和幾年後各地工廠一片哀嚎,到處都是倉庫爆滿,產品滯銷,最終資金鍊斷裂來求國家救命的慘狀相比。 ...
大陸不如幫香港建多D監倉啦
咁多旺財社團比人鏟起,監倉越來越逼,停埋電,想熱死D死旺財咩

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-9-25 01:37 PM 發表

都唔使考慮D人, 會唔會失業
因為大陸預期其他地區復產,加產能可能導致產能過剩,同香港口罩一Q樣。

引用:
原帖由 買大陸股等破產 於 2021-9-25 11:44 AM 發表

相信政府,股市玩完。

國家不是沒電,也不是無法提升電的產能,而是從中國整體來看,這麼瘋狂的擴產能實在是太可怕了。

被強行拉閘斷電了,這些企業肯定有怨言,不抱怨那是不可能的。

我們可以讓中國的產能在一定範圍內自由增減,但不能讓中國經濟出現180°大反轉,我們要控制好經濟的節奏,實現長遠的穩定發展。

和幾年後各地工廠一片哀嚎,到處都是倉庫爆滿,產品滯銷,最終資金鍊斷裂來求國家救命的慘狀相比。 ...
台灣也大停電,又唔見你相信政府 ?

唔通你都用愛發電  😂

控電表明中國今時今日只表面風光。 連電唔夠供出去被市唸用仍同以前中國一樣 無進步。 好1彩香港仍50年不變。 50年後就要一同限電

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]