• 瀏覽: 11,601
  • 回覆: 228
  • 追帖: 1
+4
自從有左國安法香港已經唔係最自由經濟體 隨時一個基本法附件3都可以收班業主皮 真係諗住炒樓維生既自己睇路啦

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-9-25 11:48 AM 發表
纍進差餉,公司持有的話,每個董事要纍計
係差餉+地租

應該增加出租物業稅

引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-25 11:28 AM 發表
兩層樓以上既,第二層樓要每年交物業稅,每增加一層就加多一倍,這樣政府不但可以增加收入,又可壓制炒樓,樓價自然不是大升
有多層物業就係炒樓?

咩logic?

有D人多層物業係放租賺開飯錢。

有D人有多層物業係老人家比仔女比孫㗎

窮人心聲

引用:
原帖由 x201191 於 2021-9-26 10:49 AM 發表
林鄭搞個租管
都搞到殘廢咁
佢點可能會搞物業歲
呢個地產霸權支持者
指望許side L氣
等下任特首好過
好大機會下任都係佢.....

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-26 10:50 AM 發表

好大機會下任都係佢.....
好大機會唔係林鄭

引用:
原帖由 一段深刻的 於 2021-9-26 10:42 AM 發表
窮人心聲
中央幫窮人

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 10:01 AM 發表

有多層物業就係炒樓?

咩logic?

有D人多層物業係放租賺開飯錢。

有D人有多層物業係老人家比仔女比孫㗎
咁有多隻股票係咪炒股?好多人都話股票係收息長遠投資

引用:
原帖由 GX1118 於 2021-9-26 09:53 AM 發表

係差餉+地租
係啦,有時政府免呢啲,咁佢哋就賺

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-9-26 08:22 AM 發表

我要做業主2節目講,有45萬人
據國際公共政策顧問機構Demographi的報告指,香港連續11年蟬聯全球最難負擔的房地產市場榜首,相等於不吃不喝20.7年才能「上車」。 不過,運房局初步書面答覆立法會財務委員會時披露,本港有不少「超級業主」。 截至2020年3月31日,擁有超過50個物業的人數有達310人,當中更有36人擁有101個或以上的物業

引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-26 11:50 AM 發表

據國際公共政策顧問機構Demographi的報告指,香港連續11年蟬聯全球最難負擔的房地產市場榜首,相等於不吃不喝20.7年才能「上車」。 不過,運房局初步書面答覆立法會財務委員會時披露,本港有不少「超級業主」。 截至2020年3月31日,擁有超過50個物業的人數有達310人,當中更有36人擁有101個或以上的物業
呢班人每個月都可以以租金買一層樓,越買越多

引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-26 11:47 AM 發表

咁有多隻股票係咪炒股?好多人都話股票係收息長遠投資
未必

引用:
原帖由 disclaimer18 於 2021-9-26 09:13 AM 發表

香土友好鬼好笑😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

其實正確啲講就叫低能。

首先知唔資本主義市場同社會主義或共產嘅分別先

佢老美有冇咁收稅法

咁收稅法就叫共產主義啦,傻仔

所以咪港人係世界上最仆街一族,

1。唔能知咩係共產。

2。口講反共,但就想享受共產福利。 ...
去睇下美國個稅制, 包你比人笑無知

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]