• 瀏覽: 11,324
  • 回覆: 228
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2021-9-25 09:54 PM 發表

應該唔準買。
唔準買冇稅收,抽重利得稅庫房收入大增,市民又可以交少D薪俸稅,winwin雙贏

熱賣及精選
引用:
原帖由 Tenchi001 於 2021-9-25 09:36 PM 發表

搞清楚,樓應該用黎住不是用黎投資,呢個世界除左樓以外大把野可以投資,但衣食住行必需品除外。
你估香港最自由經濟體個朵流架,如果呢樣又唔比,個樣又唔比,點叫最自由經濟體?

支持

引用:
原帖由 wilson_ 於 2021-9-25 10:05 PM 發表

你估香港最自由經濟體個朵流架,如果呢樣又唔比,個樣又唔比,點叫最自由經濟體?
增加多層物業稅同自由經濟有咩關係?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-25 11:28 AM 發表

兩層樓以上既,第二層樓要每年交物業稅,每增加一層就加多一倍,這樣政府不但可以增加收入,又可壓制炒樓,樓價自然不是大升
第二層或之後嘅樓要黎做乜? 我諗大部份人 放租! 加物業稅 只會 租客付出多啲! 劏房戶更貴租!

你以為跌三成就會好多人買到樓自住? 你有錢但見樓價不斷跌 真係會買黎蝕 而唔去租貴樓住? 睇定D?

引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-25 10:13 PM 發表

增加多層物業稅同自由經濟有咩關係?
投資香港地產唔係淨係得香港人!

以家庭計。 共同富裕,有錢應該交多D稅。  投資就買股票,樓是用來住。

引用:
原帖由 ben1999 於 2021-9-25 11:28 AM 發表

兩層樓以上既,第二層樓要每年交物業稅,每增加一層就加多一倍,這樣政府不但可以增加收入,又可壓制炒樓,樓價自然不是大升
亞樓主,你太天真了,
第一層樓已要經交物業稅啦,
除咗物業稅仲有差餉同地租,
政府邊有咁傻會放過啲業主

引用:
原帖由 slk2xx 於 2021-9-25 10:49 PM 發表

亞樓主,你太天真了,
第一層樓已要經交物業稅啦,
除咗物業稅仲有差餉同地租,
政府邊有咁傻會放過啲業主
收太小,第二層開始就要倍增

引用:
原帖由 chusteve 於 2021-9-25 10:37 PM 發表

以家庭計。 共同富裕,有錢應該交多D稅。  投資就買股票,樓是用來住。
設投資物產稅

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-9-25 10:29 PM 發表

第二層或之後嘅樓要黎做乜? 我諗大部份人 放租! 加物業稅 只會 租客付出多啲! 劏房戶更貴租!

你以為跌三成就會好多人買到樓自住? 你有錢但見樓價不斷跌 真係會買黎蝕 而唔去租貴樓住? 睇定D?
起碼有另一班人買到自住樓

引用:

你估佢哋會拿石頭扔自己的腳嗎? 當權者們高薪厚碌, 正正係你口中有多層樓的人, 可以唔提就唔提呢啲政策, 你吹得佢哋脹嗎? 你咁做真係共富了, 好多香港人都怕怕共富, 所以絕對推唔到, 要推就會變成強推, 同強姦差唔多, 推的人大概會被批鬥下台
所以呢, 你少啲呢啲幻想, 俾心機草錢租樓喇, 星期一準時返工, ok?

叫d膠官自打?

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-9-25 11:49 AM 發表

好似無人提出過..
好多達官貴人好多物業,各形式都有,點會想加重自己負擔,好多野做岀黎係做樣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]