• 瀏覽: 6,069
  • 回覆: 144
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-25 06:19 PM 發表

幾時起公居屋都喺開荒,沙田,大埔,青衣,將軍澳,以前邊樹唔喺邊皮.
最出名屯門悲情城市貧民窟,而家幾好環境呀,捱捱下就變好嘢啦.點會冇人住.
開你老母荒咩,新市鎮大部分地係填海得返嚟,所以最佳辦法就係填海,填海可以搵新界填,大把地起樓,根本洗咩地產商放地。

熱賣及精選
引用:
原帖由 擒高擒低靠腰力2 於 2021-9-25 06:22 PM 發表

開你老母荒咩,新市鎮大部分地係填海得返嚟,所以最佳辦法就係填海,填海可以搵新界填,大把地起樓
吊你老母西咩,仆街AA淨喺識人身攻擊.冚家剷啦.

總之地產商無地,有空地晨早起晒樓,真係徙鳩氣,填海把啦,荃灣葵涌青衣,屯門元朗天水圍可以填,填左都未必唔起住宅,起晒工商廈

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-25 10:05 AM 發表

地產商有地既話,晨早起晒樓,賺到盡,洗鬼大陸插嘴。
地產商土地儲備若果加埋,相信....

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-9-25 11:59 AM 發表

文匯報的source,唔可以話假新聞吧
地產商好想用這些地來起樓,因為可以賺大錢,但這些全是農地,現在最大問題是這些農地更改土地用途,要紅城規會批准,但基本上成功機會是零,又或按現在程序要幾十年才有機會成功,所以發展商有想起樓,最大問題在於政府,只要發展商這些農地可以起樓,因為可以賺很多錢,發展商會極快速快展。

郊野公園啲地唔用得,
填海又唔得,
插針樓又唔得,
總之咩地都唔得,...

起樓這事,只可煲無米粥, 齋煲水,吹多幾十年。

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-9-25 18:21 發表

垃圾會已清場,職工盟已解散,要外勞話咁易.
上街國安法侍候.
輸入外勞, 未起到樓就先要解決外勞住屋問題...

係大把地都唔會開發!

本地幾間大地產商一早已經擁有大量農地屯積,屯門元朗北區!吾信你叫政府公怖下

拆除公園起樓

大把地起樓,只是地產商收埋。。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-25 10:05 AM 發表

白痴

引用:

八萬五都有, 中央話有就有。

引用:

香港有3份之2土地未開發㗎細路

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]