• 瀏覽: 2,246
  • 回覆: 6
大家知道今年要幾多粒先有?名額有幾多?

熱賣及精選
引用:
原帖由 西部性感的手袋 於 2021-9-25 12:12 AM 發表

大家知道今年要幾多粒先有?名額有幾多?
首先,2020 居屋得 700 個單人額,
60% 俾單人,即係有 420 個額。

根據 KP兄嘅資料,今年白單叫號,最後去到六百幾,即係已經有大約 200人放棄。

如果我無記錯,白單一粒珠大約有 1200人,
即係呢,就算係第一粒珠,如果排唔到六百幾,都係無得買的。

留意返,今年由於山麗苑極不受歡迎,咁先至會有大約 200人放棄,
過往經驗,放棄率唔會有近 30% 咁多,
即係呢,白單你頭珠,其都係廢嘅,
要係頭珠最前嘅人,咁先會有得揀樓。

舉個例,600 / 120000,即係大約 1/200。
一疊 A4 紙就 500 張,
你有樓揀嘅機會,大約就係等於係呢 500張 A4 紙之中,得其中兩張會「中獎」。
返去公司搵疊 A4 紙試下,你睇下要抽幾次,先搵得返呢兩張「中獎」嘅紙。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-25 12:27 AM 發表

首先,2020 居屋得 700 個單人額,
60% 俾單人,即係有 420 個額。

根據 KP兄嘅資料,今年白單叫號,最後去到六百幾,即係已經有大約 200人放棄。

如果我無記錯,白單一粒珠大約有 1200人,
即係呢,就算係第一粒珠,如果排唔到六百幾,都係無得買的。

留意返,今年由於山麗苑極不受歡迎,咁先至會有大約 200人放棄,
過往經驗,放棄率 ...
難怪D人一直話同六合彩一樣,真係過5關斬6將一樣,多謝師兄指導

引用:
原帖由 FateSF 於 2021-9-25 12:01 PM 發表

難怪D人一直話同六合彩一樣,真係過5關斬6將一樣,多謝師兄指導
唔好客氣。
白單真係好慘。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-25 07:22 PM 發表

唔好客氣。
白單真係好慘。
所以白單有得簡吾簡真係會後悔

但白長超過50%機會中

合資格的超過一半買到

引用:
原帖由 chau8886 於 2021-10-17 12:11 PM 發表

但白長超過50%機會中

合資格的超過一半買到
白長,是否指「白表家庭有長者」?
如果,長者得佢自己一個,就唔會係所請嘅「白長」,而係「白單」。
咁就唔會係「50%機會中」。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]