• 瀏覽: 8,829
  • 回覆: 78
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 沽波天才10號 於 2021-9-24 07:25 PM 發表

請問你係邊度睇 同埋有36個人有成100個物業,310個人有成50個物業? 吾系炒係咩?
165萬人,當全部2人家庭都起原影響緊300萬人。推跌樓價呢300萬人有即時損失,但另外400萬人唔代表有即時得益

熱賣及精選
引用:
原帖由 dance5 於 2021-9-26 10:36 AM 發表

好多公務員都有樓收租
自己住公屋…子女或父母名買私樓收租!

引用:
原帖由 dance5 於 2021-9-26 10:37 AM 發表

165萬人,當全部2人家庭都起原影響緊300萬人。推跌樓價呢300萬人有即時損失,但另外400萬人唔代表有即時得益
升少左JA, 我10年前買, 跌一半都係打平

引用:
原帖由 dance5 於 2021-9-26 10:37 AM 發表

另一半有樓等於你有樓?

呃人嘅,我一家六口有L業主咩

引用:
原帖由 沽波天才10號 於 2021-9-26 12:21 PM 發表

另一半有樓等於你有樓?
講緊影響緊唔止剩係業主,仲有業主既家人

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-9-26 11:00 AM 發表

自己住公屋…子女或父母名買私樓收租!
醒目

通常一家3口咪有一間物業LOR

咁咪2個AA其中一個有自己物業LOR
仲有扣除公屋住客數量
除非AA系淡淡應該每個AA都有自己物業LOR

引用:
原帖由 cpapseller 於 2021-9-24 06:05 PM 發表

如果個數字係岩,甘香港要置業睇黎唔難。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140227/00407_105.html
.

我同李嘉誠身家平均都有幾百億,應該都算有錢人。

利申:銀行戶口得4個位

私人住宅單位只有約130萬個,其它業主可能係工商廈。

其實,大陸都好少聽見,樓貴出嚟維權遊行,但係你睇恆大爆鑊,幾多人出嚟。

我個人觀點就係,其實社會基層,根本就冇長期打算,佢哋根本只係關心今日又冇工開,今日又冇錢使,收工有冇女人,有冇啤酒。

所以,佢哋只會因為冇工開,冇飯食,上街。

買到樓嘅人,基本都比較有目標心,而且好多都經過艱苦的奮鬥。
利用政策剝奪佢嘅財富,你咪睇吓啲人嘈唔嘈囉。

睇下香港,啲人嘈得最犀利嘅,就係話打擊樓價時候。
啲人成啲人成日話曾蔭權嗰幾年, …,事實上曾蔭權嗰幾年,香港政治運動最少,經濟環境最好。

本港有不少「超級業主」。截至2020年3月31日,擁有超過50個物業的人數有達310人,當中更有36人擁有101個或以上的物業。

本港共有165萬人擁有一個物業。若按全港約747萬人計算,即全港約有2成人擁有一個物業。

至於擁有兩個三個及物業的人士,即大減至28.5萬人及8.6萬人。

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-9-24 06:54 PM 發表

310萬藍,一跌就藍轉黃,社會會動搖
到時變511萬黃絲同阿爺玩嘢,你估阿爺傻

之前減稅,有人一個人擁有過萬個物業啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]